2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Pénteken dönt a kormány a támogatások leépítéséről

Sávosan vonná el a terület alapú támogatást a kormány a következő hétéves ciklusban. A pontos sávhatárokról és mértékről még tárgyalnak. Az már biztos, hogy az elvonás az 1037 hektár fölött gazdálkodókat érinti. A tervek szerint az elvont összegeket vidékfejlesztésre, kisgazdaságok számára csoportosítják át. A törvényt augusztus 1-ig kell Brüsszelnek benyújtani.

A pénteki kormányülésen döntenek a nagyüzemeknek járó terület alapú támogatások leépítéséről. Egyelőre csak annyi a biztos, hogy azoktól vonnának el pénzt, akik 150 ezer eurónál nagyobb összegű támogatásokra jogosultak. A pontos sávhatárokról és mértékről azonban még tárgyalnak. „Egészen biztos, hogy 150 ezer euró fölött legalább 5 százalékos elvonást kell alkalmazni és nyilván a 100 százalék a maximum. Ebben nincs még döntés, hogy az 5 százalék felett milyen támogatási határtól és hány százalékos lesz az elvonás” – mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár.

Az elvonás az 1037 hektár feletti területeket érintené. A tervek szerint az összegeket vidékfejlesztésre, kisgazdaságok számára csoportosítják át. A Magosz éves szinten 25 milliárd forinttal számol. „Ez gyakorlatilag az 1037 hektár feletti gazdaságokat érinti. A mi elképzeléseink szerint vélhetően az állattartók és állattenyésztők ebből az elvont vagy csökkentett pénzből címzett támogatásokat kapnának” – vélekedett Péter Mihály, a Magosz alelnöke.

A pesti agrárkamara osztályvezetője azonban arra számít, hogy a kertészeteket támogatják majd elsősorban a pénzből. „A kisgazdáknak nagyon jól jön, a kisgazdákon belül pedig a kertészettel foglalkozó és a kertészeti ágazatban dolgozók részére jelentene a legnagyobb segítséget. Én azt szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon jó lenne, ha a kertészeti osztályra lenne ennek a pénznek a nagyobb része átcsoportosítva” – mondta Deme György, a Pest Megyei Agrárkamara kertészeti osztályának vezetője.


A Magyar Nemzet azonban arról írt: az intézkedés érdemben nem segítené a kisgazdaságokat és nehéz helyzetbe hozná a nagyüzemeket. Az államtitkár erre reagálva azt mondta: a változtatás célja, hogy eredményesen működjön az ágazat, ezért különböző hatástanulmányokat is készítettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!