2024. 06. 30. Vasárnap Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Parragh László: Kell egy gazdaságerősítő vagy gazdaságvédelmi program, amelyre építhetnénk a növekedésünket

Nagy kihívások előtt állnak a magyar kkv-k, ezért szükség lenne egy gazdaságerősítő programra, illetve államtitkári szintre lehetne emelni a kérdést – mondta a Világgazdaságnak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a vámháború, az autóipar átalakulása és az uniós fejlemények beárnyékolják a magyar gazdaság kilátásait. A jelenlegi kamatszintről pedig azt mondta, hogy kizárólag a külföldi piacra termelő vállalatoknak éri meg beruházni, mivel jóval drágábbak a forinthitelek.

  • Parragh László: Kell egy gazdaságerősítő vagy gazdaságvédelmi program, amelyre építhetnénk a növekedésünket

A jegybank a legutóbbi jelentésében azt jósolta, hogy az utolsó negyedévben már 3,9 százalék lehet a gazdasági növekedés üteme. Ezek szerint visszatértünk a növekedési pályára?

Óvatos lennék egy ilyen kijelentéssel, mivel a világ körülöttünk semmit nem változott. Ugyanúgy ott van kihívásként az orosz–ukrán háború, az izraeli konfliktus, a távol-keleti feszültségek, ahogy az Európai Unióban sem történt lényegi változás, így források tekintetében sem lehetünk túlzottan optimisták. De említhetem az energetikai és a zöldátállás mellett a mesterséges intelligenciát is. Ezek borzasztó nagy kihívást jelentenek a cégeknek, ezért szerintünk kell egy gazdaságerősítő vagy gazdaságvédelmi program, amelyre építhetnénk a növekedésünket.

Több helyről hallani, hogy az iparban komoly gondok vannak, a megrendeléshiány miatt elbocsátásokról, gyárleállásokról is vannak beszámolók. Mennyire strukturális jellegű ez a probléma?

Szenvednek a piacaink, a magyar export 85 százaléka az Európai Unióba megy, döntő része Ausztriában, Szlovákiában és Olaszországban lévő beszállítói hálózaton keresztül jut el Németországba, ami aztán a német termékekkel kerül a világpiacra. 

A világpiacon pedig a német gazdaság bajban van technológiai és versenyképességi értelemben is.

Ez a mi szempontunkból is problémát okoz, mert nem tudja felhúzni a beszállító országokat. Ezért rövid távon nem is látok nagy növekedési potenciált. Hiába biztatók a keleti szállításaink, ha a teljes exportunknak mindössze a 15 százalékát teszik ki az EU-n kívüli eladásaink.

A teljes interjú a Világgazdaság honlapján olvasható.

Fotó: Világgazdaság / Bodnár Boglárka

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A házigazda továbbjutott, a címvédő kiesett

A házigazda továbbjutott, a címvédő kiesett

A nyolcaddöntőkkel folytatódott a labdarúgó Európa-bajnokság programja szombaton. A házigazda Németország - drámai csatában - 2-0-ra győzte le Dániát, így továbbjutott a legjobb nyolc mezőnyébe. A címvédő Olaszország 2-0-ra kikapott Svájctól, így búcsúzott a kontinenstornától.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

BÉT - Ismét csúcsot döntött a részvényindex

BÉT - Ismét csúcsot döntött a részvényindex

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe 601,98 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 72 094,79 pontos történelmi csúccsal zárt pénteken. A BUX-nak a héten ez volt a negyedik rekordja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!