2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Gazdaság

Pálinkából nem lesz hiány

Hiába kevesebb a hazai gyümölcs idén, pálinkából mégsem lesz hiány. A szakemberek egy része szerint áremelés várható, de a pálinkafőzők optimisták, ugyanis sokan készleteket halmoztak fel, így nem számítanak arra, hogy árat kell emelni. Tavaly 12 millió liter pálinkát főztek hazánkban, amiből 2 millió liter került kereskedelmi forgalomba.

Üres cefréshordók egy kis pálinkafőzde udvarán – évek óta kevesebb a termés a viszontagságos időjárás miatt. A törvény szerint pálinkát csak hazai gyümölcsből lehet főzni, így küzdenek a hamisítványok ellen.

„A korai gyümölcsök mind elfagytak, ezen a vidéken nem is jellemző a cseresznye, meggy, ami szokott lenni, az most egyáltalán nincsen, sárgabarackból is nagyon kevés termett a környéken – fogalmazott a Hír TV-nek Mihályi László pálinkafőző. – Aki máskor két-három üstnyi cefrét hoz, az most csak 100-200 liternyi gyümölcsöt tudott erre a célra összegyűjteni.”

Évente 800 ezer tonna gyümölcsöt tudnának termelni hazánkban, idén csak 600-650 ezer tonnára számítanak. A fagy elsősorban a korai termésű gyümölcsökben tett kárt. „Főleg a csonthéjasokat érintette – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke. – 60-70, esetenként 80 százalékos kiesés is volt; ez főleg a cseresznyénél, meggynél, a kajszi- és őszibaracknál jelentkezett, de az almát is érte jócskán, még Szabolcsban is, de a déli almásokat szinte teljes egészében.”

Az idei húsvéti fagy tovább emelte a gyümölcsárakat. Font Sándor szerint „hála Istennek” már a pálinkafőzdék is – a konzervipar, a frissgyümölcs-fogyasztók, a léüzemek, feldolgozóüzemek mellett – nagy mennyiségű gyümölcsöt tudnak felvásárolni a magyar piacról. A Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke úgy véli, hogy egy árnövekedés fog bekövetkezni a gyümölcspiacon –, amely automatikusan magával hozza a végtermékek drágulását is. Mások szerint viszont nem ilyen súlyos a helyzet, ráadásul a főzdék tartalékoltak is.

– Az a bizonytalanság, hogy egy-egy gyümölcsből kevesebb van, állandó probléma – közölte Szicsek János pálinkafőző. Ez a probléma azzal ellensúlyozható vagy oldható meg, hogy mindenki igyekszik az előző évek termését úgy készletre venni, hogy lehetőleg egy-két-három év tartalékkészlete legyen – tette hozzá.

Tavaly házi használatra 10 millió liter pálinkát főztek Magyarországon, kereskedelmi forgalomba pedig körülbelül 2 millió liter került. A szakemberek szerint pálinkából idén sem lesz hiány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!