2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Paks európai szinten is példaértékű

A tervezett üzemidején túl még további húsz évig üzemeltethetik a Paksi Atomerőmű 1-es blokkját – jelentették be az üzem harminc éves születésnapján. A mai napon járt le ugyanis a 1982-ben átadott reaktor üzemi ideje. A hazai villamosenergia-termelés több mint 43 százalékát adó atomerőmű az elmúlt évtizedek során stabilan látta el a szolgáltatást és európai szinten is példaértékű, ezért a nukleáris bizottság úgy határozott még 2032-ig meghosszabbítja működtetési idejét.

Magyarország első és egyetlen atomerőművének építését 1969-ben határozták el, majd a Szovjetunióból érkezett tervek alapján kezdték meg az építkezést. Akkoriban Magyarország legnagyobb beruházásaként tartották számon, több mint tízezren dolgoztak Pakson.

– Harminc évvel ezelőtt 11 ezren dolgoztak, maga az építkezésen, mert csúcsában volt maga az építészeti munka, nemcsak az 1-es, hanem a többi blokkokon is – fogalmazott Hamvas István vezérigazgató. 30 évvel ezelőtt, amikor az 1-es blokkot felállítottuk, akkor már az üzemeltető személyzet is felállt, 1800-2000 fő volt az, aki az 1-es blokk munkájának elindítását segített – tette hozzá.

Az üzemben a kezdeti állapothoz képest komoly fejlesztéseket vittek végbe. Már a kilencvenes években elvégezték a blokkok biztonságának teljes újraértékelését. 2002-ben pedig megerősítették a rendkívül kis valószínűséggel bekövetkező események elleni védekezést is. Ennek köszönhetően Paks minden olyan teszten átment, amit a közelmúltban végeztek.

– Mind irányítástechnikában, mind földrengésvédelemben nagyon komoly előrelépések voltak, és talán elég a legutóbbi stressz tesztnek nevezett célzott biztonsági felülvizsgálati eredményét kiemelni, ami megállapította, hogy nemzetközileg is példaértékű a Paksi Atomerőmű színvonala – mondta Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

A harmincadik évfordulón jelentették be, hogy az üzem 1-es blokkjának nem kell leállnia, mert továbbra is megfelel minden biztonsági feltételnek.

– Az üzemidő-hosszabbítás hatósági feladatait elvégeztük – közölte Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Az üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmet pozitívan elbíráltuk – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a 2032-ig meghosszabbítják az első blokk üzemidejét. Így változatlanul a paksi atomerőmű adja Magyarország villamosenergia-termelésének 43 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!