2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Gazdaság

Ötvenezer munkahelyet eredményezhet az együttműködés

Akár ötvenezer állandó munkahelyet is eredményezhet a kazah-magyar mezőgazdasági együttműködés. A FLORA Konzorciumnak nevezett társulás célja a megműveletlen kazah földterületek termelésbe vonása, amit a magyar agrárszaktudásra alapoznának.

Kazahsztánban közel 80 millió hektár olyan föld van, amelyet szaktudás hiányában egyáltalán nem művelnek. Magyar kutatók három éve kísérleteznek olyan kukoricavetőmag-fajtán, amely megfelelne a kazah időjárási viszonyoknak is. „A megfelelő alkalmazkodóképesség, a jó vetőmag-előállító képesség és a nagyon jó agronómiai érték egyszerre van jelen, ezen a módon állítottuk össze ezeket a hibrideket” – mondja Oros Dénes, a Bázismag Kft. ügyvezető igazgatója.

A kazah-magyar mezőgazdasági együttműködés első lépéseként öt kutatóintézet már létrehozott egy társulást, amelynek sikeréről a kazah agrárminiszter küldöttsége Törökszentmiklóson tájékozódott. „Jól tudnánk hasznosítani azt a kukorica-vetőmagot, amelynek az előállítását is láttuk Almati és Taraz környékén. Vannak területek, amelyeken nagyon jó hozamot hozna ez a kukorica, és nagyon érdekeltek vagyunk az együttműködésben” – közölte Saktas Haszenov, a kazah állami ellenőrző bizottság elnöke.

A tervek szerint a későbbiekben is a magyar szaktudás bevonásával dolgoznának: oktatóbázist, lakótelepeket, gépparkot és egy kereskedelmi központot építenének ki Kazahsztánban, a föld megműveléséhez pedig kezdetben magyar munkaerőt vennének igénybe.

„Ha ezt megcsináljuk, akkor Magyarországon újra föl lehet frissíteni a vetőmagtermesztést, a magyar kutatóintézetekkel a hátunk mögött; további kétszázezer hektárt lehetne még bevonni a magyarországi termelésbe. Ötvenezer állandó munkahelyet jelentene, és a nyári időszakban a címerezéssel közel félmillió embert, vagy még többet is, két-három hónapig foglalkoztatni” – véli Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa.

A sikeres együttműködés a kazahokkal becslések szerint évi 2-3 milliárd dolláros exportot jelentene Magyarországnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!