2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Gazdaság

Országokat is perelhetnének az amerikai cégek, ha korlátozzák őket

Országokat is perelhetnének az amerikai vállalatok, ha európai kormányok korlátoznák a cégeket a haszonszerzésben. Az európai–amerikai szabad kereskedelmi egyezményről titokban egyeztet Brüsszel az Egyesült Államokkal és az érintett, befolyásos üzletemberekkel. A multik érdekeit kiszolgáló passzus a bírálók szerint súlyosan sértené az Európai Unió tagállamainak függetlenségét, a szabad kereskedelmi egyezmény megkötése ellen már több mint egymillió tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze civil szervezetek.

A gyógyszer lehet az egyik exportcikk, amelyet jelentős mennyiségben szállíthatnak Magyarországról az Egyesült Államokba az európai–amerikai szabad kereskedelmi megállapodás aláírása után. Brüsszel titokban egyeztet az amerikai kormánnyal. Az egyeztetésekről keveset tudni, a felek csökkentenék a vámot és egységesítenék a szabványokat. Az Egyesült Államok szeretné, ha egy általa engedélyezett termék automatikusan megkapná az európai forgalmazási engedélyt is.

„Több probléma is felmerül ezzel kapcsolatban, amit nagyon sokan kritizálnak az Európai Unió mögött álló lobbicsoportok részéről, illetve az Egyesült Államokban is. Az egyik ilyen valóban az, hogy az amerikai cégek sokkal inkább lehetőséget kapnak, hogy bizonyos keretek között perelhessenek európai államokat, vagy akár kormányokat is. Az utóbbi időben például a német kormányt is amerikai vállalatok perelték az atomerőmű leállítása után” – nyilatkozta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A szabad kereskedelmi megállapodás ellenzői szerint az uniós tagállamok függetlenségét sértené, ha amerikai cégek azért perelhetnének kormányokat, mert azok korlátozzák a haszonszerzést. Magyarországon az ellentábort erősíti az LMP. A zöldpárt társelnöke arra emlékeztet, hogy az amerikai mezőgazdaságban a génmódosítás vagy a hormonkezelés engedélyezett.

„Kifejezetten veszélyes pontja az úgynevezett magánbíróság. Tehát például hogyha az Európai Unióban, mondjuk, betiltanák a ciántechnológiás bányászatot, aranyfeldolgozást, és ezért leáll a verespataki beruházás, akkor innentől kezdve egy észak-amerikai magáncég bíróságon perelheti Romániát. Minthogy korábban bíróságon perelték a kanadai kormányt a szabad kereskedelmi szempontok alapján azért, mert gyógyszerárakat csökkentett. Tehát egy ilyennek a kiskeresetű emberek, a szegényebb emberek, illetve a kiszolgáltatottabb országok, Kelet- és Dél-Európa államai csak vesztesei lehetnek. Magyarországnak minden erejével meg kell akadályoznia egy ilyen paktumot” – véli Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnöke.

A miniszterelnök a múlt heti uniós csúcstalálkozó után azt mondta: olyan szabad kereskedelmi megállapodás fogadható el, amely nem korlátozza a nemzeti önrendelkezést. „A szuverenitási kérdések, hogy milyen jogviták rendezésére alkalmas módszereket írunk bele ebbe a megállapodásba, hogy ragaszkodunk az államok szuverén igazságszolgáltatásának rendszeréhez, ez egy kulcskérdés” – fogalmazott Orbán Viktor korábban.

Az egyezményt – a tervek szerint – jövő év végéig írják alá, de az uniós tagállamoknak vétójoguk van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Az izraeli háború 215. napja tart + videó

Az izraeli háború 215. napja tart + videó

A Napi aktuálisban a következő témákról beszélgetett Breuer Péterrel, Közel-Kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosával Velkovics Vilmos: az izraeli háború 215. napja, az USA szünetelteti az Izraelnek szánt fegyverek szállítását, Katar felszólította a nemzetközi közösséget, akadályozza meg a rafahi népirtást.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!