2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Oroszország megegyezett Szaúd-Arábiával az olajpaktum meghosszabbításáról

Oroszország megegyezett Szaúd-Arábiával arról, hogy további hat-kilenc hónappal meghosszabbítják az olajkitermelést korlátozó megállapodás hatályát, amelyet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik kötöttek tavaly decemberben - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Oszakában.

  • Oroszország megegyezett Szaúd-Arábiával az olajpaktum meghosszabbításáról

Putyin a szaúdi koronaherceggel, Mohammed bin Szalmánnal folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón elmondta: a vasárnap lejáró megállapodást jelenlegi formájában hosszabbítják meg. Arról még dönteni kell, hogy hat vagy kilenc hónapra szóljon majd a hosszabbítás - tette hozzá.

Az olajkartellt és az azon kívüli szövetségeseiket tömörítő OPEC+ csoport július 1-jén és 2-án ülésezik Bécsben és dönt arról hivatalosan, hogy fenntartja-e a megállapodást, amelynek alapján január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évre az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében.

Oroszország támogatása azt jelzi, hogy az OPEC+ csoport ülésén könnyen döntés születhet az ügyben, ha a harmadik legnagyobb OPEC-kitermelő Irán is a hosszabbítás mellé áll.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter úgy vélte, az OPEC legtöbb tagállama - beleértve Iránt is - már kifejezte támogatását a hosszabbítás iránt. Az orosz miniszter szerint előnyösebb lenne, ha a megállapodás a téli időszakban is hatályban lenne, ezért a hat helyett a kilenc hónapos hosszabbítást támogatja.

Novak korábban azt mondta, hogy a kőolaj kitermelését korlátozó megállapodás sikeres példa az olajpiacok stabilizálását célzó nemzetközi együttműködésre, és az együttműködés folytatása fontosabb, mint valaha volt.

Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Ez a többször meghosszabbított egyezség tavaly júliusig volt érvényben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

A CPAC Hungary célja nem kisebb, minthogy megszervezzük az antiglobalista erők globális koalícióját - jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Konzervatív Politikai Akció Konferencia csütörtöki nyitónapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!