2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Oroszország a saját érdekében lazítana a szankciókon

Lazítana Oroszország az általa bevezetett, uniót érintő gazdasági szankciókon. A lazacot, a pisztrángot, különböző vetőmagokat és a laktózmentes tejet is levennék a szankciós listáról. Egyes hírek szerint Oroszország így akar saját, nehéz helyzetbe jutott gazdaságán segíteni. Az importstop egyébként több országot is sújt, az unión kívüli Svájc viszont nyertese lehet az embargónak.

A dán Carlsberg profitjának 35 százalékát az orosz piacon szerzi, a vállalatnak már 6 százalékos bevételcsökkenést okoztak a bevezetett szankciók. A kiesés nemcsak a importstopnak, hanem a gyengülő orosz gazdaságnak is köszönhető. Az Oroszország felé, illetve az Oroszországból indított szankciósorozat már Európa más országaiban is érezhető.

A görög farmereknek is Oroszország a legnagyobb exportpiaca. Tavaly 180 millió eurónyi gyümölcsöt adtak el. „A barackunk hatvan százaléka oda ment, csakúgy mint a kivink fele és az eprünk 90 százaléka. Tehát ez nem csak egy hely, ahova exportálunk, mint mondjuk Olaszország vagy Spanyolország” – mondta egy görög gyümölcsexportőr.

Az egy évig tartó orosz hús-, hal-, tejtermék-, gyümölcs- és zöldségembargó miatt az árak is csökkentek Görögországban. A piaci elemzők szerint az uniós kompenzáció közel sem elég a károk mérséklésére. Nem csak Görögország van bajban a zöldség- és gyümölcsexport miatt, hanem Spanyolország és Olaszország is. De egy kutatás szerint Finnország vállalatainak a felét is sújtja az embargó. A norvég lazac ára folyamatosan zuhan, a német E.ON és a Daimler is óriási veszteségeket könyvel el. Egy német szervezet szerint 25 000 munkahelyet veszélyeztetnek a szankciók. Szlovéniába pedig 20 százalékkal kevesebb orosz turista érkezett. „Nem vitás, hogy mind a rubel gyengülése, mind az ukrán válság visszaesést okozott, de a mi tapasztalataink szerint a legfőbb ok a krízis és a növekvő feszültség Oroszország és az unió között” – mondta a Lifeclass Hotel csoport igazgatója.

Svájc a nagy nyertes

Vannak nyertesei is a szankcióknak. A nem EU-tag Svájc haszonélvezője az unió és Oroszország közti gazdasági háborúnak. Az orosz sajtimádók ugyanis a parmezánt és a mozzarellát is lecserélték az ementálira és a más svájci sajtokra. Közben egyes lapinformációk szerint Oroszország lazítana az általa bevezetett szankciókon: a lazacot, a pisztrángot, különböző vetőmagokat és a laktózmentes tejet levennék a szankciós listáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.
Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!