2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Orosz embargó: kárenyhítéssel számol a kormány

Áremelkedéshez vezethet Oroszországban az uniós mezőgazdasági termékek behozatali tilalma. A magyar kormány számít EU-s kárenyhítésre.

Az orosz embargó okozta várható bevételkiesés miatt kárenyhítést kérhet Brüsszeltől Magyarország több tagállammal együtt.

A Vállalkozók Klubja Egyesület szerint lépéseket kell tenniük az illetékeseknek az Európai Unió és Oroszország szembenállásának enyhítéséért. Az egyesület rendszeresen szervez magyar–orosz gazdasági fórumokat, az egyesület elnökének oroszországi tanácsadója is van. Az ukrán válság miatt az uniós tagállamok júliusban szankciókkal sújtottak orosz energetikai, pénzügyi és hadiipari cégeket. Válaszként Moszkva a héten embargót hirdetett az uniós mezőgazdasági termékek egy részére.

„A válaszlépésre adott válaszlépés azt eredményezheti, hogy rövid időn belül 30 százalékkal csökken Magyarországon a termelés. Magyarország nemcsak közvetlenül szállít Oroszországba, és nemcsak közvetlenül érintett az orosz energiahordozóban, a multinacionális cégeken keresztül sok-sok termék jut ki az orosz régióba, és ezek leállítása kőkeményen vissza fogja vetni a magyar gazdaságot” – véli Ujhelyi Sándor, a Vállalkozók Klubja Egyesület elnöke.

Az agrárfejlesztési államtitkár kevésbé aggódik

Az agrárfejlesztési államtitkár kevésbé borúlátó. V. Németh Zsolt szerint az orosz embargó Magyarországot nem érinti súlyosan. „Az összmagyar exportnak mintegy egy százaléka jut jelenleg csak Oroszországba” – mondta. A politikus szerint a 2020-ig szóló sertésstratégiát sem kell átírni az orosz importtilalom miatt. A kormány az évtized végére megduplázná a jelenleg hárommilliós sertésállományt. „A Magyarországon levő élelmiszer-feldolgozók jelentős részben külföldi sertést dolgoztak fel. Úgy vélem tehát, hogy az a növekmény, amely most jelentkezett vagy jelentkezhet az elkövetkező időszakban, még mindig a magyar piacra kerülhet, a magyar élelmiszer-feldolgozókba” – fogalmazott.

Egy másik agrárállamtitkár viszont pénteken azt mondta, hogy szerinte a hazai piac kicsi ahhoz, hogy felszívja az orosz embargó miatt kialakuló árufelesleget. „Nem elég önmagában a belföldi piac. Azt remélem, hogy mindazon országok, amelyeket nem érinti direktben az orosz embargó, azokon keresztül, azokkal együttműködve a magyar áru is megfelelő mértékben piacra helyezhető” – közölte Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Közös fellépést szeretnének

A túltermelés az összes olyan uniós tagállamban veszélyt jelent, amely mezőgazdasági cikket szállít Oroszországba. Csak az olaszok több száz millió euróra becsülik a saját kárukat. Az Európai Uniónak mindössze 400 millió eurója van a termelőket ért károk enyhítésére.

„Létezik egy mezőgazdasági válságok esetére képezett tartalék, amely a rendkívüli piaci zavarok esetén felhasználható. Ez az eset áll fenn jelenleg. Szeretném leszögezni azt, hogy az intézkedések konkrét tartalmára az Európai Bizottság jogosult javaslatot tenni. Ez azt jelenti, hogy most folynak a tárgyalások, és az Európai Bizottság fog javaslatot tenni. Természetesen Magyarország az Európai Bizottsággal és a többi tagállammal közös fellépést szeretne az ügy rendezésére” – tájékoztatott Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A politikus arra nem tudott válaszolni, hogy az uniós keretből mennyi juthat Magyarországnak.

Visszaüthet

Az orosz étterem-tulajdonosok szerint az embargó könnyen visszaüthet. „Az biztos, hogy az árak fel fognak menni, és bizonyos élelmiszerfajták eltűnnek a piacról. Mindkettő nagyon kellemetlen, és mindkettő elkerülhető lett volna. Az árak egyébként is nőttek, de nem ilyen mértékben. Most drágábban kell vásárolnunk az élelmiszereket, drágábban tudjuk őket eladni, az embereknek pedig nincs pénzük, hogy megvegyék. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk majd. Már eddig is sok nehézséget kellett átvészelnünk” – mondja Alekszej Papernij étterem-tulajdonos.

Az importtilalmat Oroszország egy évre hirdette meg, a büntetőintézkedés az Európai Unión kívül az Egyesült Államokat, Kanadát és Ausztráliát is sújtja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!