37 fokos hőségben, az év egyik legmelegebb napján kezdődött el az idei szüret. A Csabagyöngye igazi hungarikum. Ez az elsőként beérő szőlőfajta nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. A belőle készülő bor már szeptemberben a boltok polcaira kerül, megelőzve a franciák legkorábbi újborát, a bozsolét is.
„Mindenki evett már Csabagyöngyét, és mindenki tudja, hogy nagyon finom, igazából ugyanezeket a jegyeket tudjuk a borba visszahozni – mondta a Varga Pincészet tulajdonosa. – Most Magyarországon és az egész világon nagyon nagy divat a primőr bor, és a primőr bornak ez a szőlős, friss, üde jellege az, amit a Csabagyöngye nagyon szépen tud” – tette hozzá Varga Péter.
Csabagyöngyéből közepes mennyiség termett idén. Ennél borúlátóbbak a szőlőtermesztők azonban a később érők fajták esetében. A kékszőlőkből ugyan elfogadható mennyiséget lehet majd szüretelni, de egyes szőlőfajtákból – például a chardonnayból – a tavalyi felénél is kevesebb lehet a termés. Ez mindenképpen magasabb felvásárlási árakat jelent majd.
„Tavasszal, ugye, azért teljesen más volt a kép, mint most. Most óriási aszály van meg forróság, akkor meg kifejezetten hideg, hűvös tavasszal indítottunk, rengeteg volt a csapadék, és azok a szőlőfajták, amiknek akkor kellett volna kötődnie, a fürtöknek és a bogyóknak kialakulni, azoknál sajnos komoly problémák vannak” – közölte Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A szüret néhány hét múlva az irsai olivér szedésével folytatódik. Ez a szőlőfajta itthon régóta a legnépszerűbbek között van, és egyre nagyobb a kereslet iránta a külföldi borászatok részéről is.