2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Orbán Viktor: Visszakaphatják a gyermekesek a 2021-es szjá-t

Magyarország újraindul! címmel, a Világgazdaság szervezésében gazdaságpolitikai csúcskonferenciát tartanak a Budapesti Kongresszusi Központban. A rendezvényen a miniszterelnök, Orbán Viktor mellett a pénzügyminiszter, Varga Mihály és a jegybankelnök, Matolcsy György is előadást tartott. A csúcskonferencia fő témája, a járvány utáni gazdasági újraindítás lesz.

  • Orbán Viktor: Visszakaphatják a gyermekesek a 2021-es szjá-t

Visszakaphatják a gyermekesek a 2021-es szjá-t

A kormányfő közölte, hogy a gyermeket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszakot. Orbán Viktor bejelentette,

ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza. 

Mindez 550-580 milliárd forintot jelent. 

Ez a legfontosabb szempont

A kormányfő szerint a legfontosabb cél, hogy több munkahely legyen, mit amennyien dolgoznak, mert így mindenki megtalálhatja a helyét. A migráció országon belűl is rossz dolog - tette hozzá. A következő hét évben ez a szempont legyen a döntő.

A következő hétvéves uniós ciklus során a források teljességét a legkevésbé fejlett régiókba kell juttatni, nem akarunk megavárosokat létrehozni. 

Mi legyen a budapesti turizmussal?

A budapesti turisztikai iparról azt mondta, annak a 90 százaléka a külföldiekre épül, és ez nem lesz versenyképes, és általában nem fog visszaállni a korábbi rend. Orbán Viktor szerint olyan turisztikai kapacitás is kell, ami a vidéki magyarokra épül.

Nem lehet csak nyugati lábon állni

Nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a világgazdaság súlypontja folyamatosan keletre helyezkedik. Ilyen országmérettel és népességgel csak exportra építhetünk - hívta fel a figyelmet.

Ezekben kell önállónak lennünk

Egy biztonságos gazdaság azt jelenti, hogy a magyar gazdaság önellátónak kell lennie kórházi felszerelésből, gyógyszerből és vakcinából.

Teljes spektrumban ki kell építeni ezeket a gyártási sorokat - tette hozzá. Ki kell fejleszteni a saját vakcinánkat - mondta a kormányfő. 

Biztonságos gazdaság

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a legfőbb kérdés, milyen lesz a gazdaság a válság után. Erre most nem tud senki kielégítő választ adni. A világgazdaság és az európai gazdaság is változni fog, és ehhez okosan és jól kell alkalmazkodni - tette hozzá.

Az európai gazdaság törékeny, és ezért mindenki biztonságosabb gazdaságot akar

- mondta a kormányfő.

Beruházásokat akarnak elvenni tőlünk

A globális adóemeléséről azt mondta, hogy a nagyhatalmak a saját érdekük szerint döntöttek. Mire ebből lesz valami, addigra lehet több választást is megnyerünk.

Abszurnak tartom, hogy világ bármely szervezete megmondja, hogy milyen adó legyen Magyarországon.

Az itthoni alacsony vállalati adó nem azért van, hogy adóparadicsomot nyújtsunk, hanem tényleges beruházást hoznak ide - mondta a kormányfő. Aki ezt el akarja venni tőlünk, az a valódi beruházásokat akarja elvenni tőlünk - tette hozzá.

Két operatív törzs lesz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy válságkezelést nem lehet normatív módon végezni. Két operatív törzs lesz ezentúl: a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs és társadalmi élet újraindításáért felleős operatív törzs. Az előbbit Szijjártó Péter, míg az utóbbit Novák Katalin vezeti majd.

Mindenki helytállt

Ebben a válságban Magyarországon mindenki helyt állt - mondta a kormányfő. Mind az orvosok, mind a pedagógusok nagyon gyorsan átálltak. Nincsen fútótűzként terjedő családi csődhelyzet sem - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak persze nehéz volt, de a foglalkoztatási számok alapján ők is helytálltak.

Orbán Viktor: Ilyet még nem láttam

Eddig azt hittem, válságban nem tudnak nekem újat mutatni, de amiben most vagyunk, azok számomra is újak

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint az, hogy egy világjárvány megbénítsa a teljes világot, ilyet senki nem látott.

Nem lehet választási költségvetést csinálni

Orbán Viktor elmondta, hogy nehéz helyzetben vannak, a gazdaság újraindítását tekintve egy széles összefogás kell.

Nem fog menni összefogás és megegyezés nélkül. Gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni.

Ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni - tette hozzá.

200 ezer forintos minimálbér a cél

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. Orbán Viktor elmondta, hogy a minimálbért tekintve elmondta, hogy

a horizontukon a 200 ezer forintos minimálbér van.

Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz. Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni.

Orbán Viktor: Ennek a programnak nincs felső határa

Orbán Viktor elmondta, hogy egy rugalmas megoldást kell találni a kkv-k támogatására a megváltozó monetáris politika miatt. A kormányfő közölte, hogy ennek nincs felső határa. Vagy teljes foglalkoztatást akarunk, vagy ha nem adunk eszközöket, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság.

Költségvetési oldalról kell pótolni

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar kis-és középvállalkozások számára ellensúlyozni kell a kamatemelési hatást és az NHP kifutását.

Elfogadjuk a jegybank megközelítését, akkor a költségvetésnek forrásokat kell bizotsítnai 0,5 százaléknál nem nagyobb kamatot nyújtó forrásokat.

Nem lesz 2022-ben 3 százalékos hiány

A kormányfő szerint a legfőbb kérdés, hogy mikor lesz szufficites költségvetés. A kormány azzal számol, hogy idén 7,5 százalékos hiány lesz, míg jövőre 2022-ben 5,9 százalék lesz - tette hozzá. Orbán Viktor kiemelte, hogy nem elérhető jövőre a 3 százalékos hiány.

Marad szeptemberig a moratórium

Orbán Viktor elmondta, hogy

a poszt-Covid szindrómát a gazdaságban el kell kerülni.

A teljes foglalkoztatottság egy olyan eszköz, ami a pandémia elleni bizonytalanság ellen hat. Nem szabad kiugrani a moratóriumból. Szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma - tette hozzá.

Orbán: Nincs gondolatszegénység

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben. Innovatív gondolatok termelésében jól állunk - tette hozzá. A legfontosabb kérdés, hogy mekkora lesz a növekedés, és mikorra térünk vissza a korábbi növekedési szinthez.

 
Parragh László elmondta, hogy a kamara több javaslatát is beépítette a kormány a válságkezelés során.
 

Mi legyen a minimálbérrel?

Parragh László szólt arról is, hogyha ki akarunk lábalni a válságból, akkor a minimálbér-szinten is változtatni kell. 

Új intézkedések a Széchenyi kártyák esetében

Újraindítási-programot indít az MKIK a Széchenyi-kártyaprogramon keresztül. Többféle konstrukció lesz elérhető a következő hónapokban. Szeptembertől indul a lízing-konstrukció új eszközök vásárlására, és önerő kiegészítési hitel. Mindez 500 milliárd forintot jelenthet - tette hozzá.,

Oltásra buzdított az MKIK

Az MKIK elnöke külön kiemelte, hogy 400 ezer társas vállalkozást értesítettek arról, hogy vegyék fel az oltást. 

Egyre kevesebb a bizonytalanság a vállalkozások körében

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy 2017 után a magyar gazdaság növekedése lényegesen gyorsabb volt mint Németországé. Az elmúlt időszakban jelentősen nőttek a konjunktúra-várakozások itthon. A bizonytalanság alakulása jelentősen csökkent a vállalkozások körében - tette hozzá. 

 
A pénzügyminiszter elnondta: a magyar gazdaság ellenállóképessége megerősödött az elmúlt 10 évben, így hamarabb jutunk vissza a válság előtti szintre.
 

 

2024-re lehet újra 3 százalékos hiány

Varga Mihály szólt arról is, hogy 2022-ben folytatódik az adócsökkentés. Úgy látja, hogy Magyarország és Lengyelország 2024-re térhet vissza a 3 százalékos hiányszint időszakába.Nem most van itt az ideje, amikor az államháztartást vissza kell korrigálni a 2019 előtti időszakba.

Áttörés a foglalkoztatottság területén

Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt tíz évben nagyon komoly eredményt sikerült elérni a foglalkoztatás terén. Mostanra sikerült elérni, hogy 90 ezerrel kevesebb álláskereső van, mint tavaly tavasszal - tette hozzá. A foglalkoztatotti létszám 4,5 millió fő a korábbi 3,7 millióval szemben. 

Ezek a fékező tényezők

Varga Mihály közölte, hogy a gazdaság húzóágazata lesz a foglalkoztatás, a beruházások, és az uniós források. Lesznek fékező elemek a fellendülésben: a külföldi turizmus visszaépülése, uniós kereslet is visszafogottabb lehet, a hiteltörelsztési moratórium kivezetése. 

A vendéglátó ágazat elérte a 2019-es szintet

Az év második felében elérjük a 2019-es teljesítményt - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter közölte, hogy az újraindítás már megkezdődött. Korábban 2022 első felére tettük a 2019-es szint elérését, de most jó esélyünk van az idei év második fleében elérni azt. A pénzügyminiszter közölte, a vendéglátásban elkezdődött egy erőteljes alkalmazkodás, és az ágazat teljesítménye elérte júniusban a 2019-es júniusi szezont. 

Hamar épülünk vissza

Varga Mihály elmondta, hogy 2020-ban globális visszaesés volt. Mintha az unió lemaradna az újraindításban - tette hozzá. Varga Mihály költségvetésarányosan 30 százalékra tette a magyar élénkítő csomagot. Összesen közeé 14 000 milliárd forint jutott a válság ellen.

Varga Mihály: Véget ért a harmadik hullám

Varga Mihály, pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a sikeres járványkezelés miatt véget ért a harmadik hullám. Magyarország sikeresen ágyazott meg az újraindításhoz - tette hozzá. Az átoltottság kiemelkedő itton.  

 
A jegybankelnök közlése szerint aranyat értek a 2013 óta végrehajtott jegybanki és monetáris fordulatok.
 

Matolcsy újabb reformprogramot szeretne

Matolcsy György felhívta a figyelemt arra, hogy 43 fontos reformot hajtott végre a kabinet 2010-13 között.

A 2020-as évek elején egy újabb reformprogramra van szükség

- tette hozzá, hogy megnyerjük a 2020-as évtizedet. 

 

Zöld otthon program indulhat az MNB égisze alatt

Matolcsy György közölte, hogy növekedési hitelprogram esetében gondolkoznak a folytatáson. Egy zöld otthon programot indít a nemzeti bank- jelentette be a jegybankelnök. Indítsunk egy új reformprogramot - mondta a jegybankelnök. 

Júniustól lassú alapkamat-emelés jöhet

Matolcsy György szerint tőkén és innováción alapuló növekedést kell megcélozni. Jövőre a harmadik legnagyobb költségvetési hiáynt tervezi Magyarország, de szerinte korrekcióra van szükség. Az infláció a gazdaság egyik legfontosabb kockázata.A tartósan magas infláció veszélyeztetné a kilábalást. Júniusban alapkamat-emelési ciklus indulhat. 

Egyensúlyi kérdések

Aranyat értek a 2013 óta végrehajtott jegybanki és monetáris fordulatok

- mondta Matolcsy. Szeretnénk elkerülni a poszt-Covid szindrómát, lelkileg is kell jönni a mostnai helyzetből. Ha a növekedés helyreáll, akkor a munkaerőpiac egyensúlyát és a pénzügyek egyensúlyát is helyre kell állítani. Az maradjon bent a moratóriumban, aki nem képes törleszteni.Azt valljuk, hogy 2022-ben szükségessé és lehetségessé válik az államháztartási egyensúly helyreállítása -mondta Matolcsy. 

Matolcsy: Nem volt pénzügyi válság

Matolcsy György kiemelte, hogy 9311 milliárd forinttal segítette a magyar gazdaságot az elmúlt évben. Az összetett válságot egy sokrétű eszközrendszerrel kezeltük. Nem volt pénzügyi válság Magyarországon - hívta fel a figyelmet a jegybankelnök.

Sehol a globális térben nem volt pénzügyi válság, mert a világ kormányai tanúltak a 2007-2009-es időszakból. 

Nagyot segített a jegybank

Matolcsy György elmondta, hogy 2020-ban sikeresen kezeltük a válságot, főleg a magánszektor hitelezése terén.

Az egyik legtöbb forrást a magyar válságkezelés mozdította meg

- mondta. Az MNB elnöke közölte, hogy a régióban sok forrás jutott a magyar válságkezelésre. A jegybanki mérleg bővülése adta a válságkezelés jelentős részét - tette hozzá. 

Az unió leggyorsabb növekedését produkálhatjuk

A világ egy nagy, összetett válságot viszonylag gyorsan kihever - mondta Matolcsy. A 2008-2009-es válság során az USA 11 hónap alatt, míg Maygarország 6,5 év alatt állította helyre a teljesítményét, míg az eurózóna 10 év alatt. Ez a mostani válság sok szempontból más, mivel jóval gyorsabb a helyreállítási szakasz - mondta Matolcsy. A magyar helyreállítás tendenciájánának a léynege, hogy 2021-ben az EU leggyorsabb növekedését teljesítheti - tette hozzá. 

HírTV - PestiSrácok - Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!