2020. április 7.,
kedd, Herman napja

Orbán Viktor: Sok ilyen bátor vállalatra lesz szükségünk a jövőben

Hír TV

2019. február 11., hétfő 17:02, frissítve: hétfő 17:06

Átadták Magyarország egyetlen búzakeményítő üzemét Visontán. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy az üzem évi 250 ezer tonna hazai GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen. A fejlesztést több mint 6 milliárd forinttal támogatta a kormány.

Pontosan 14 hektáron, 616 nap alatt készült el Magyarország egyetlen búzakeményítő üzeme Visontán. A gyár 700 embernek ad majd munkát a térségben. A beruházást a mai napon adták át. A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc arról beszélt, hogy az üzem nagy sikereket fog elérni.

„Azt gondolom, van egy fontos dolog: az a pénz a miénk, amit elköltöttünk. Tisztelettel jelentem önöknek, ez sikerült, de nagyon boldogok vagyunk. Én azt kívánom mindenkinek, hogy velünk együtt örüljön” – fogalmazott az Opus Global Nyrt. tulajdonosa.

Az ügyvezető igazgató szerint Gyöngyös mellett volt a legideálisabb a beruházás. „Itt, az erőművel együttműködve olyan szinergiákat tudunk kihasználni, amivel egyedülálló az az energiahatékonyság és az a költésmegtakarítás, amit mi el tudunk érni” – emelte ki Tóth Anett, a Viresol ügyvezető igazgatója. 

A miniszterelnök pedig arról beszélt az ünnepségen, hogy egy jó termésű évben a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel. „Sok ilyen vállalatra lesz szükségünk a jövőben, bátor és vállalkozó szellemű cégekre, amelyek sikerrel fejlesztik tovább a legjobb külföldi technológiákat és ezzel a hazai fejlesztés-innováció forrásává és éllovasává is válnak” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az automatizált üzemben a búzát komponenseire bontják szét és minden elemét külön feldolgozzák. Az itt készülő termékeket mind az élelmiszeriparban, mind a gyógyszeriparban feldolgozzák.

(Fotó: Facebook)