2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Orbán Viktor: Nagy idők kapujában állunk

2021. január 3., vasárnap 11:55

A 2010 és 2020 év közötti időszak volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede Magyarországon - hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta: nagy idők kapujában áll az ország, hiszen olyan dimenzióváltás előtt áll a gazdasági rendszer, amit sokan még nem tudnak elképzelni. A kormányfő kiemelte: a baloldal a válság idején általában az adóemelésben látja a megoldást, a jobboldal viszont abban hisz, hogy a vállalkozókat kell segíteni a munkahelyek megtartása érdekében.

A kormányfő szerint olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek.

Kiemelte, ez egy digitalizált, a saját hulladékát is feldolgozni képes, úgynevezett körforgásos gazdaság lesz radikálisan lecsökkentett szén-dioxid-kibocsátással, teljes foglalkoztatással és az EU nyugati felénél érzékelhetően gyorsabb növekedéssel.

Az emberek is gyarapodni fognak, nagyobb otthonokban élnek és több gyermeket vállalnak

- tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, az évtized végére a magyar gazdaságnak el kell érnie, hogy a külföldön befektető magyar vállalkozások hazahozott profitja elérje azt az összeget, amelyet a Magyarországon működő külföldi cégek kivisznek az országból.

A miniszterelnök kijelentette, válság idején a baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást, de ő nem hisz ebben a gondolkodásmódban.

Válságban adót kell csökkenteni, az államnak és az önkormányzatoknak egyaránt, sőt a bankoknak is be kell szállniuk a hitelfizetési moratórium meghosszabbításával

- mondta, hozzátéve, itt most mindenki vállal valamit. Megjegyezte,

nem minden önkormányzat érti meg az adócsökkentés jelentőségét,

pedig a vállalkozások csak akkor képesek több embernek munkahelyet adni, ha minél kevesebb közteher van a vállukon.

Kiemelte, a vállalkozásokat kell abba helyzetbe hozni, hogy minél több embernek munkát tudjanak adni.

A kormányfő szólt arról is, a válság első és második hullámában is sikerült megőrizniük a munkahelyeket, amit az is mutat, hogy most mintegy 60 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy évvel korábban, a járvány kitörése előtt; a munkanélküliségi statisztikákban pedig továbbra is csak Csehország és Németország előzi meg Magyarországot.

Orbán Viktor a munkahelyek megőrzéséhez hasonlóan fontosnak nevezte, hogy az országnak egyetlen nagy tervéről sem kellett lemondani a járvány miatt. Példaként említette a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítását, valamint a családtámogatási, otthonteremtési programok folytatását.

HírTV - MTI