2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Balaton retró 11:00

Gazdaság

Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

Brüsszel tisztességtelenül járt el a magyar és az uniós gazdákkal szemben, amikor egyre szigorúbb szabályokkal növelte a termelők költségeit, és közben versenyre kényszerítette őket olyan, a közösségen kívüli termelőkkel, akikkel szemben semmilyen elvárást nem támasztott – mondta az agrárgazdasági kamara lapjának, a NAKlapnak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.

  • Orbán Viktor: A magyar vidék, a magyar gazdák számíthatnak ránk

A miniszterelnök véleménye szerint változásra van szükség a brüsszeli politikában, mert túl azon, hogy az ukrán gabona tönkreteszi az európai gazdákat, a háború és a szankciók miatt Európa gazdasága hanyatlik, a zöldátállás egy katasztrófa, özönlenek a migránsok a határokon át, a bűnözés növekszik, egyre több az erőszak, a genderpropagandával pedig átnevelnék a gyerekeket.

Nem tisztességes a magyar és az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel egyre költségesebb szabályozásokról dönt, olyan országokból enged behozni Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a gazdák azért tüntetnek, mert úgy érzik, hogy ég és föld a távolság köztük és a brüsszeli döntéshozók között, és nincs más eszközük, hogy hallassák a hangjukat.

A magyar kormány álláspontja szerint le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak. Az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így ott egyoldalú előny, és ezáltal egy igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

Mint mondta, a magyar kormány a gazdák oldalán áll, a szövetségesükként dolgozik – ezt bizonyítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével kötött megállapodása is. Azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kellene képviselnie Ukrajnával szemben, és nem az ukrán gazdák érdekeit az európai gazdákkal szemben. A kormány ezért is döntött az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett egy újabb ötpontos intézkedési csomagról, amely a magyar gazdákat, a biztonságos hazai élelmiszer-ellátást védi – mutatott rá.

A kérdésre, miszerint reális felvetés-e szerinte, hogy Ukrajna záros határidőn belül csatlakozzon az Európai Unióhoz, röviden azt válaszolta: „Nem.” Kifejtve véleményét hozzátette: bármennyire szeretnék is Brüsszelben, a felvetés nem reális.

Ennek szerinte több oka is van, de a mezőgazdaság szempontjából a legfontosabb, hogy az uniós agrártámogatások nagy részét Ukrajna egymaga felemésztené. Ha Ukrajna a jelenlegi szabályok mellett csatlakozna, akkor az európai uniós agrártámogatásokból 96,5 milliárd eurót vinne el egymaga. Ez az összeg a jelenlegi teljes hétéves keret negyede. Ezt az összeget valahonnan elő kellene teremteni, vagy jelentősen csökkenteni a többi tagállamnak járó forrásokat. Továbbá a tanács főtitkárságának a számításai szerint Ukrajna csatlakozása 186 milliárd eurójába kerülne a közösségnek.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Argentin győzelemmel indult a Copa America

Argentin győzelemmel indult a Copa America

A címvédő argentin labdarúgó-válogatott sikerével kezdődött meg csütörtökön a Copa America, melynek első mérkőzésén a világbajnok csapat 2-0-ra legyőzte Kanadát Atlantában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban jött felszólítás Brüsszelből

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban jött felszólítás Brüsszelből

Brüsszel újra a rezsicsökkentés azonnali megszüntetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Bizottság legfrissebb országspecifikus ajánlásában emlékeztetett, az ajánlások alapján hazánknak már tavaly ki kellett volna vezetnie a háztartások energiaköltségeinek jelentős emelkedését fékező kedvezményes tarifarendszert - írja a Mandiner.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!