2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Orbán Viktor: a magyar gazdaság a fellendülés, a konjunktúra kapujában áll + videó

Magyarország érdeke a gazdasági semlegesség és nem a blokkosodás - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában; Orbán Viktor Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnökének elemzésére hivatkozva kiemelte: Európa óriási versenyképesség-vesztést szenved el, és ha azt csináljuk továbbra is, amit eddig csináltunk, "abból nagy baj lesz".

  • Orbán Viktor: a magyar gazdaság a fellendülés, a konjunktúra kapujában áll + videó

Jelezte, Európának kétféle válasza lehet Ázsia gazdasági fölemelkedésére: vagy benevez a versenybe, vagy "diszkvalifikálja" az ellenfelet, és lezárja a határait.

Az unió a blokkosodás felé hajlik, naponta jönnek a hírek a védővámok bevezetéséről, de Magyarország számára a blokkosodás tragédia lenne, mint ahogy tragédia volt a szocialista gazdaság is, amikor kettévágták a világgazdaságot egy szovjet és egy amerikai világgazdaságra.

Egy ilyen kettévágás esetén mi a "perifériára szorulunk, jelentéktelen szereplői leszünk a világgazdaságnak, lehetőségeket vesztünk, bezárnak bennünket egy zsákutcába".

Orbán Viktor álláspontja szerint Magyarországnak versenyeznie kell, Magyarországnak az a jó, ha nem "elutasítjuk, hazazavarjuk, kirekesztjük a kihívókat, hanem megértjük, hogy mitől jobbak, mint mi, és elkezdünk velük versenyezni", feljavítva a teljesítményünket - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy ezt mondja a Draghi-féle jelentés is.

Kulcskérdésnek nevezte a magyar autóipart és gépjárműgyártást, emlékeztetve, hogy több százezer család keresi itt a kenyerét. Közlése szerint az elmúlt hónapokban tárgyalt minden nagyobb európai autógyártó vezetőjével a jövőről, és ők ellenzik a kínai elektromos autókra kivetett európai büntetővámot, de az Európai Bizottság nem hallgat rájuk, és továbbra is védővámokban gondolkodik.

Rámutatott: nagyon sok olyan jelentős európai szereplő van a politikában és a gazdaságban is, akik úgy gondolkodnak, mint Magyarország, és nekünk velük kell együttműködni és kialakítani egy olyan erőt, amely képes arra, hogy megváltoztassa a brüsszeli politikát.

Kitért arra is, hogy a napokban ítélték el ismét Magyarországot, mert megvédték a családokat az indokolatlan áremelésekkel szemben az árstop bevezetésével, mondván, hagyni kell, hogy a multik olyan árakat szabjanak meg, amilyeneket akarnak. Ezek rossz gondolatok, ezek az Európai Bizottság tévedései - értékelt Orbán Viktor, aki szerint nem szabad abból kiindulni, hogy valaki azért, mert brüsszeli, okosabb, mint mi. Tévednek és rá kell őket venni, hogy változtassanak - szögezte le.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy élénk eszmecsere zajlik a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól. "Fű-fa, virág, tücsök, bogár előkerül", hall okos véleményeket és szamárságokat egyaránt - mondta, hozzátéve: sok rosszat is hall a magyar gazdaságról, ez részben ismerethiányból fakad, részben meg politikai ferdítés van mögötte.

Kijelentette: ha a tényeket nézik, a magyar gazdaság egy nagyon nehéz időszakon már túl van, és egy gazdasági nekilendülés küszöbén, a konjunktúra kapujában áll.

Kifejtette: a magyar gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladja, az infláció lassan 3 százalék alá esik és a beruházási mutató is jobb, mint az uniós átlag, utóbbi 20 százalék, a miénk 23 százalék.

Kiemelte, ugyanez a helyzet a fogyasztással: erről is hall egy vitát, de nem biztos, hogy jó szemüveget tesz fel mindenki, amikor erről beszél. Azt, hogy az emberek fogyasztanak-e vagy sem, leginkább ők döntsék el, ne a közgazdászok - hangsúlyozta. Aki óvatosabb, inkább megtakarít, aki bátrabb, az fogyaszt, négy százalék körüli a fogyasztás, tehát az emberek többet költenek. A nagyobb fogyasztáshoz két feltételnek kell teljesülnie: legyen az embereknek pénze és legyen rá szándék - mondta.

Rámutatott: az inflációt meghaladó, 9-10 százalékos béremelés van Magyarországon, ami Európában a legerősebbek között van. A turisztikai területen történelmi rekordot döntenek a számok, soha annyi magyar nem nyaralt, mint idén, se itthon, se külföldön. Ezek mind olyan számok, amelyek bizakodásra adnak okot - összegzett.

Kitért az Európai Unió előrejelzéseire is, aláhúzva: ők is azt mondják, a gazdasági növekedés szempontjából a jövő évben a harmadik legjobb ország lesz az unióban Magyarország. Megjegyezte: ezzel ő nem elégedett, mert elsők akarunk lenni, de a harmadik se olyan rossz hely a 27-ből.

Úgy látta, az a kérdés, hogy a biztató kilátásokat fenyegeti-e valami, van-e ellenségünk.

Szerinte egy olyan dolog van, ami keresztül tudja húzni a terveinket és a számításainkat: a háború, amely ha elmélyül és kiterjed, az minden mai állapotból kiinduló gazdasági kalkulációt felborít és nem feljavít, hanem leront.

Orbán Viktor üdvözölte, hogy a munkavállalók és a munkaadók az idei évben is komoly béremelésekről tudtak megállapodni, így komoly béremeléssel számol, és úgy látja, hogy fenn tud maradni egy érzékelhető béremelés a következő két-három évben is.

Leszögezte, hogy "a bérekről való beszéddel óvatosan kell bánni", mert a bérnövekedés kívánatos dolog, de ha nem észszerűen történik, akkor kiderül, hogy a vállalkozók nem tudják kitermelni, és elbocsátásokra kényszerülnek vagy visszafogják a fejlesztéseket.

A legjobb, ha azok döntenek a béremelésről, akik csinálják, és a magyar gyakorlat pontosan ilyen: a munkavállalók és a munkaadók minden évben megállapodnak arról, hogy milyen béremelés legyen - fűzte hozzá. A kormánynak egyetlen dolga van: a megállapodásukra üsse rá a pecsétet és hirdesse ki - közölte, hozzátéve: így biztosak lehetnek abban, hogy minden béremelést megadnak, ami lehetséges, de nem lesz olyan béremelés, aminek később innák meg a levét a munkavállalók. Aki anélkül ígérget béremelést, hogy egyeztetett volna az érintettekkel, az nem tudja, mit beszél - emelte ki.

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Both Hunorral, Móczár Gáborral és Szűcs Gáborral beszélgettünk. Elsőként arról, vajon milyen jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy árvízi veszélyhelyzet idején kötekedjen valós segítség helyett. De megnyugtatunk mindenkit: nem csak nálunk vannak ilyen alakok, az osztrákoknál is találni politikai hullarablókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

EU-elnökség – Hankó Balázs: megkongattuk a vészharangot

EU-elnökség – Hankó Balázs: megkongattuk a vészharangot

Európának versenyképességi fordulatra van szüksége, hiszen 1995-ben a termelékenység hatékonysága 95 százalékos volt az Egyesült Államokhoz képest, míg most 80 százalékon áll ez a mutató - mondta kulturális és innovációs miniszter az uniós elnökségi ülés második napján.
CÖKA: a Spar különcködik

CÖKA: a Spar különcködik

Különcködik a Spar: a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok megértették - a Spar biztatása ellenére is -, hogy az infláció letörése a társadalom minden tagjának közös érdeke. A Spar nem így tett, feljelentette a magyar kormányt az ársapka bevezetéséért - közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) hétfőn az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!