2021. 10. 24. Vasárnap Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Orbán 10 pontban foglalta össze a szükséges lépéseket

A jelenlegi kormánypolitikát folytatná a Fidesz–KDNP, ha hatalmon marad április 6-a után – ezt a miniszterelnök mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Orbán Viktor tíz pontban foglalta össze a következő kormányzati ciklus gazdaságpolitikai teendőit. Megemlítette ismét az újraiparosítást, a bankszektor tulajdonosi viszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdasági birtokszerkezet átalakítását és a munkát terhelő adók csökkentését. A felsorolásból a kormányfő nem hagyta ki az energiaárak csökkentését és a teljes foglalkoztatottság elérését sem. A rendezvényen az iparkamara elnöke arról beszélt, hogy fenntartható növekedési pályára állította a jelenlegi gazdaságpolitika Magyarországot.

„Az egykulcsos adó, az új Munka törvénykönyve és a szakképzés átalakítása kedvez a versenyszférának – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági évnyitón. – A magyar cégek versenyképességét javította, hogy az ipari energiaárak az elmúlt években már alacsonyabbak voltak Magyarországon, mint a másik három visegrádi országban.”

Parragh a rezsicsökkentés hatását is számszerűsítette: csak 2013-ban a lakosság pénzügyi megtakarítása 1100 milliárd forinttal emelkedett, a hitelállománya 430 milliárd forinttal csökkent, ez több mint 1500 milliárd forint, ami a GDP közel 5 százaléka.

A 2010-es gazdaságpolitikai irányváltás a ciklus első felében gátolta a növekedést, középtávon viszont fenntarthatóvá teszi – hangsúlyozta az MKIK elnöke. „Ha ebbe a növekedési pályába nem avatkozunk be olyan módon, amely nagyon erőteljesen átrendezi a belső viszonyait, akkor ez a pálya fönntartható. Ezért azt mondjuk, hogy ezen az úton végig kell menni, és a megkezdett átalakításokat be kell fejezni, finomhangolni kell. Vannak olyan területek, amelyeken még sok mindent kell csinálni, beszéltünk a felsőoktatásról, felnőttképzésről, és még sorolhatnék párat, de összességében ebbe az irányba kell menni.”

„A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, ez úgy hangzik, hogy folytatjuk. Szerényebben fogalmazva két szóban foglalható össze: folytatni szeretnénk” – fogalmazott Orbán Viktor. A folytatásban az ipari energiaárak csökkentésére is szükség, mondta. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az amerikai ár harmada az európainak. „És itt az Egyesült Államok olyan előnyre tett szert, amelyet az európai gazdaság – ha nem változtat radikálisan az energiarendszerről való gondolkodásán – aligha lesz képes ellensúlyozni.”

A kormányfő hangsúlyozta: a jövőben is a teljesítményközpontú, arányos személyi jövedelemadózás híve marad. „Az egykulcsos adóról azért teszek egy megjegyzést. Talán méltánytalan a megjegyzés, de hogy adjak egy történelmi dimenziót a ma gazdaságpolitikai döntéseinek az egykulcsos adó ügyében: a progresszív adó gondolata először a Kommunista Kiáltvány fejezetében jelent meg” – jelentette ki.

Orbán Viktor tíz pontban foglalta össze a következő kormányzati ciklus gazdaságpolitikai teendőit. Megemlítette egyebek mellett az iparosítást, a bankszektor tulajdonosi viszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdasági birtokszerkezet átalakítását és a munkát terhelő adók csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Menczer: egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben

Felhívta a figyelmet: a 600 millió forintos beruházást a kormány 282 millió forinttal támogatta; a cég azt vállalta, hogy 117 munkahelyet megőriz. 2021. október 21.

Minden, amit az szja visszatérítésről tudnia kell

A visszatérítés azoknak jár, akik a 2021-es év legalább egy napján családi kedvezményre jogosultak voltak. 2021. október 21.

A gazdák helyett ismét Brüsszel mellé állt a magyar baloldal

Egyre több tanulmány szerint katasztrófához vezet Brüsszel fenntarthatóbb mezőgazdaságot és élelmiszer-előállítást célzó stratégiája. 2021. október 21.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Venczel Vera

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!