2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Orbán 10 pontban foglalta össze a szükséges lépéseket

A jelenlegi kormánypolitikát folytatná a Fidesz–KDNP, ha hatalmon marad április 6-a után – ezt a miniszterelnök mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Orbán Viktor tíz pontban foglalta össze a következő kormányzati ciklus gazdaságpolitikai teendőit. Megemlítette ismét az újraiparosítást, a bankszektor tulajdonosi viszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdasági birtokszerkezet átalakítását és a munkát terhelő adók csökkentését. A felsorolásból a kormányfő nem hagyta ki az energiaárak csökkentését és a teljes foglalkoztatottság elérését sem. A rendezvényen az iparkamara elnöke arról beszélt, hogy fenntartható növekedési pályára állította a jelenlegi gazdaságpolitika Magyarországot.

„Az egykulcsos adó, az új Munka törvénykönyve és a szakképzés átalakítása kedvez a versenyszférának – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági évnyitón. – A magyar cégek versenyképességét javította, hogy az ipari energiaárak az elmúlt években már alacsonyabbak voltak Magyarországon, mint a másik három visegrádi országban.”

Parragh a rezsicsökkentés hatását is számszerűsítette: csak 2013-ban a lakosság pénzügyi megtakarítása 1100 milliárd forinttal emelkedett, a hitelállománya 430 milliárd forinttal csökkent, ez több mint 1500 milliárd forint, ami a GDP közel 5 százaléka.

A 2010-es gazdaságpolitikai irányváltás a ciklus első felében gátolta a növekedést, középtávon viszont fenntarthatóvá teszi – hangsúlyozta az MKIK elnöke. „Ha ebbe a növekedési pályába nem avatkozunk be olyan módon, amely nagyon erőteljesen átrendezi a belső viszonyait, akkor ez a pálya fönntartható. Ezért azt mondjuk, hogy ezen az úton végig kell menni, és a megkezdett átalakításokat be kell fejezni, finomhangolni kell. Vannak olyan területek, amelyeken még sok mindent kell csinálni, beszéltünk a felsőoktatásról, felnőttképzésről, és még sorolhatnék párat, de összességében ebbe az irányba kell menni.”

„A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, ez úgy hangzik, hogy folytatjuk. Szerényebben fogalmazva két szóban foglalható össze: folytatni szeretnénk” – fogalmazott Orbán Viktor. A folytatásban az ipari energiaárak csökkentésére is szükség, mondta. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az amerikai ár harmada az európainak. „És itt az Egyesült Államok olyan előnyre tett szert, amelyet az európai gazdaság – ha nem változtat radikálisan az energiarendszerről való gondolkodásán – aligha lesz képes ellensúlyozni.”

A kormányfő hangsúlyozta: a jövőben is a teljesítményközpontú, arányos személyi jövedelemadózás híve marad. „Az egykulcsos adóról azért teszek egy megjegyzést. Talán méltánytalan a megjegyzés, de hogy adjak egy történelmi dimenziót a ma gazdaságpolitikai döntéseinek az egykulcsos adó ügyében: a progresszív adó gondolata először a Kommunista Kiáltvány fejezetében jelent meg” – jelentette ki.

Orbán Viktor tíz pontban foglalta össze a következő kormányzati ciklus gazdaságpolitikai teendőit. Megemlítette egyebek mellett az iparosítást, a bankszektor tulajdonosi viszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdasági birtokszerkezet átalakítását és a munkát terhelő adók csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!