2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Orbán 10 pontban foglalta össze a szükséges lépéseket

A jelenlegi kormánypolitikát folytatná a Fidesz–KDNP, ha hatalmon marad április 6-a után – ezt a miniszterelnök mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Orbán Viktor tíz pontban foglalta össze a következő kormányzati ciklus gazdaságpolitikai teendőit. Megemlítette ismét az újraiparosítást, a bankszektor tulajdonosi viszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdasági birtokszerkezet átalakítását és a munkát terhelő adók csökkentését. A felsorolásból a kormányfő nem hagyta ki az energiaárak csökkentését és a teljes foglalkoztatottság elérését sem. A rendezvényen az iparkamara elnöke arról beszélt, hogy fenntartható növekedési pályára állította a jelenlegi gazdaságpolitika Magyarországot.

„Az egykulcsos adó, az új Munka törvénykönyve és a szakképzés átalakítása kedvez a versenyszférának – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági évnyitón. – A magyar cégek versenyképességét javította, hogy az ipari energiaárak az elmúlt években már alacsonyabbak voltak Magyarországon, mint a másik három visegrádi országban.”

Parragh a rezsicsökkentés hatását is számszerűsítette: csak 2013-ban a lakosság pénzügyi megtakarítása 1100 milliárd forinttal emelkedett, a hitelállománya 430 milliárd forinttal csökkent, ez több mint 1500 milliárd forint, ami a GDP közel 5 százaléka.

A 2010-es gazdaságpolitikai irányváltás a ciklus első felében gátolta a növekedést, középtávon viszont fenntarthatóvá teszi – hangsúlyozta az MKIK elnöke. „Ha ebbe a növekedési pályába nem avatkozunk be olyan módon, amely nagyon erőteljesen átrendezi a belső viszonyait, akkor ez a pálya fönntartható. Ezért azt mondjuk, hogy ezen az úton végig kell menni, és a megkezdett átalakításokat be kell fejezni, finomhangolni kell. Vannak olyan területek, amelyeken még sok mindent kell csinálni, beszéltünk a felsőoktatásról, felnőttképzésről, és még sorolhatnék párat, de összességében ebbe az irányba kell menni.”

„A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze, ez úgy hangzik, hogy folytatjuk. Szerényebben fogalmazva két szóban foglalható össze: folytatni szeretnénk” – fogalmazott Orbán Viktor. A folytatásban az ipari energiaárak csökkentésére is szükség, mondta. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az amerikai ár harmada az európainak. „És itt az Egyesült Államok olyan előnyre tett szert, amelyet az európai gazdaság – ha nem változtat radikálisan az energiarendszerről való gondolkodásán – aligha lesz képes ellensúlyozni.”

A kormányfő hangsúlyozta: a jövőben is a teljesítményközpontú, arányos személyi jövedelemadózás híve marad. „Az egykulcsos adóról azért teszek egy megjegyzést. Talán méltánytalan a megjegyzés, de hogy adjak egy történelmi dimenziót a ma gazdaságpolitikai döntéseinek az egykulcsos adó ügyében: a progresszív adó gondolata először a Kommunista Kiáltvány fejezetében jelent meg” – jelentette ki.

Orbán Viktor tíz pontban foglalta össze a következő kormányzati ciklus gazdaságpolitikai teendőit. Megemlítette egyebek mellett az iparosítást, a bankszektor tulajdonosi viszonyainak megváltoztatását, a mezőgazdasági birtokszerkezet átalakítását és a munkát terhelő adók csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!