2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Gazdaság

Olcsóbb lehetne a villany

10 százalékkal is csökkenhetne a villany ára, ha bevezetnék a rászorultsági alapú szociális tarifarendszert. A reformot a szolgáltatók kezdeményezik, mert jelenleg a szociális kedvezményeket akár kisüzemek is igénybe vehetik.

A villamos energia ára alapvetően az erőművekben felhasznált földgáz árától függ, ezért a szolgáltató szerint csakis a tarifarendszer módosításával lehet csökkenteni a kisfogyasztók számláin.

Az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója szerint sokkal célszerűbb rendszert lehetne elérni, hogyha valóban a rászorulókra korlátoznák az árbefagyasztást. Hiszen ennek a korlátai gyakorlatilag kimerülőben vannak, ma már az úgynevezett egyetemes szolgáltatás veszteséges – közölte Boross Norbert, hozzátéve: egyre kevésbé látjuk annak a módját, hogy minden egyes fogyasztó számára hosszabb időre be lehessen fagyasztani a villamosenergia- és főként a gázárakat.

A villany- és gázszámla jelenleg valamennyi fogyasztó számára tartalmaz szociális kedvezményt. Az energiaszolgáltatás ártarifájának szerkezete ugyanis 1989 óta nem változott.

Tíz százalék körüli megtakarítást lehetne elérni

Az Elmű-Émásznál úgy vélik, hogy a tömbtarifa-rendszer megváltoztatásával tíz százalék körüli megtakarítást lehetne elérni a valóban rászorulóknál. A fogyasztási arányok egy a tíz arányban vannak egy jól menő családi ház esetében egy rászorulóhoz képest, ami azt jelenti, hogy arányaiban egy nagyobb fogyasztónak ugyan emelkedne az energia ára, de nem 10 százalékkal – fogalmazott Boross. Ez néhány forint többletet jelentene, ami – véleménye szerint  – ott nem okozna túlságosan nagy terhet, ugyanakkor a rászorulónál a lehetséges 10 százalékos vagy akár e fölötti megtakarítás komoly könnyebbséget jelentene.

A szolgáltató a számlafizetéshez kapcsolódó adminisztrációs költségek drasztikus csökkentésével tudna hozzájárulni az árak mérsékléséhez.

– Egy új tarifarendszer esetében az ügyfélnek alapvetően semmiféle különleges teendője nincs – közölte a kommunikációs igazgató. Nyilván, ahol majd valamit tenni kell, az a rászorultsági rendszer elbírálása, hiszen egy szolgáltató nem rendelkezik a jövedelmi viszonyokat leíró adatokkal – mondta el Boross, aki úgy véli: hogyha valaki valóban rászoruló, akkor ezt valamiféle bizonylatokkal kell igazolnia majd, ami jöhet az önkormányzattól vagy a szociális segítő szervektől is.

A szolgáltatók ezért kezdeményezik a szociális tarifarendszer átalakítását. A reformhoz szükséges jogszabályokat az energiahivatal javaslatai alapján a kormánynak kell kidolgoznia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!