2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Nyitottak az árfolyamrögzítés meghosszabbítására

Nyitott a bankszövetség az árfolyamrögzítés meghosszabbítására. Az érdekképviselet elvégzi a hatástanulmányokat, ha a pénzügyi felügyelet elnökének javaslatából jogszabálytervezet lesz. A jelenlegi szabályozás szerint az árfolyamgát március végéig választható, a kedvezményes törlesztési időszak pedig 2017 júniusáig tart.

Még mindig sok devizahiteles kér segítséget, de a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint alig akad köztük olyan, aki élne az árfolyamrögzítéssel. Tavaly áprilistól kérhető az árfolyamgát, melynek segítségével az adós a frank alapú hitelt 180, az euróalapút pedig 250 forinton törlesztheti öt évig. A piaci árfolyam és a rögzített árfolyam különbözete gyűjtőszámlára kerül. Ezt a pénzt vissza kell fizetni, de a kamatot a bank és az állam átvállalja.

Október végéig a jogosultak 23 százaléka, összesen 80 ezer adós választotta az árfolyamrögzítést. Az eredeti határidő december végén lejárt volna, de a parlament március végéig kitolta. A pénzügyi felügyelet elnöke hét évet hosszabbítana. Szász Károly a Heti Válasznak nyilatkozva úgy érvelt, hogy a devizahitelek hátralévő átlagos futamideje 12 év. A hosszabbítással azok az adósok is lehetőséget kapnának az árfolyamrögzítésre, akiknek a jövőben lesznek fizetési nehézségeik.

A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint időzített bomba az árfolyamgát. A bankszövetségnél úgy számolnak: az adósok fele élne az árfolyamrögzítéssel. „Amennyiben az előzőekhez hasonló javaslat felmerül, akkor a Magyar Bankszövetség kész megvizsgálni a gazdasági, költségvetési, pénzügyi és társadalmi hatását” – közölte Müller János vezető tanácsadó.

Az árfolyamrögzítéssel a bankok 3 milliárd forint kamatot vállaltak át ügyfeleiktől tavaly novemberig.

„Nem csupán kiadást jelent a bank számára, hanem némi hasznot is – fogalmazott Palkó István, a Portfólió.hu vezető elemzője, – a hitelportfóliójuk minősége javulni fog, magyarán kevesebb bedőlt hiteles lesz.”

A jogszabály szerint azok kérhetik az árfolyamrögzítést, akiknek nincs három hónapon túli tartozásuk, a hitelük pedig kevesebb 20 millió forintnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

A gazdák a bejelentett esőre várnak + videó

Annak ellenére, hogy most van a napraforgó és a kukorica optimális vetési ideje, mégis szinte üres a muzslyai határ. A gazdák a jövő hétre bejelentett esőre várnak, nehogy a nagy szárazság miatt kárba vesszen az elszórt vetőmag.
Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!