2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Nyitnak a plázák, újabb rohamra számítanak a kereskedők

Újabb rohamra számítanak a kereskedők holnaptól. 27-én nyitnak ki ismét a bevásárlóközpontok, ilyenkor kezdődik a karácsony utáni visszacserélési láz. A kereskedők csak a hibás terméket kötelesek visszavenni, a szavatossági idő azonban a leértékelt árukra is vonatkozik.

27-én nyitnak ki újra a boltok, sok kereskedő ezen a napon is tömegre számít. Ezért még a két ünnep között is dupla műszakkal készülnek az árusok. „Előfordulhat az, hogy a karácsonyfa alatt derül ki, hogy kettő vagy három ugyanolyan termék kerül kibontásra. Ilyenkor bejönnek hozzánk, a terméket kicserélik vagy kérik a pénzt vissza, ez természetesen hozzájárul a két ünnep közötti igen magas forgalomhoz” – mondta Szánthó Balázs koncepciómenedzser.


Csak a hibás termékeket kötelesek a kereskedők visszavenni. Azt viszont minden bolttulajdonos maga döntheti el, hogy a duplán kapott ajándékot, a rossz méretű ruhát vagy az ízlésnek nem megfelelő meglepetést becseréli-e. A kereskedők érdekképviselete szerint azonban évről évre kevesebb a reklamáció.

„A tapasztalatunk az, hogy az emberek az elmúlt években, főleg a válság nyomán tudatosabbak lesznek, alaposabban megnézik, mit vásárolnak, ezt onnan is lehet látni, hogy kevesebb az a fajta reklamáció, hogy utólag kiderül, hogy meggondolták magukat” – közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A leárazások már az ünnepek előtt megkezdődtek, Ruhát, kiegészítőket, sőt még műszaki cikket, így a slágerajándéknak számító lapos tv-t is olcsóbban lehetett kapni. A szavatossági idő a leértékelt termékekre is vonatkozik.

„Azoknál a termékeknél, ahol a vételárat csupán azért csökkenti a kereskedő, mert kiárusítást tart, vagy más marketingfogás keretében csökkenti az árakat, az nem befolyásolhatja a fogyasztó szavatossági jogait, ez annyit jelent, hogy az akciós termékekre is ugyanazok a jogok vonatkoznak, mint a teljes értékű termékre, tehát emiatt a szavatossági időt nem rövidítheti le, illetve cserét, javítást nem zárhat ki azért, mert akciós a termék” – hívta fel a figyelmet Fülöp Zsuzsa, a fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője.

780 milliárd forint körül költöttek az emberek decemberben, 4 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint idén azért volt látványosan kiugró a kereskedelmi forgalom, mert a gazdaság teljesítménye, a GDP, illetve a reálkeresetek is hasonlóan változtak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!