2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Nyár végére elfogyhat a rozé

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa adatai alapján idén nagyjából egymillió hektoliterrel kevesebb bort tudnak készíteni a borászok, mint a korábbi években. A tavaszi fagyok, a nyári viharok és az egész évben tartó aszály megtizedelte a termést. Szekszárdon van, ahol ötvenszázalékos a kiesés, emiatt mindenképp emelkedni fog a borok ára.

A rozékirályként is ismert szekszárdi borász, Dúzsi Tamás harminc hektáron termel szőlőt. Húszszázalékos terméscsökkenés minden földjén volt, de néhány helyen a várt termésnek az ötven, máshol nyolcvan százaléka veszett oda a tavaszi fagyok, a nyári viharok és az egész évben tartó aszály miatt. Szőlőt kellett vásárolnia, kétszer annyit, amennyit szokott, csaknem kétszer olyan drágán. Azt mondja, emiatt kénytelen árat emelni, de még így is vesztesége lesz, hiszen csak öt-tíz százalékkal kérhet többet a kész borért.


„Erőteljesebbek, testesebbek lettek a borok” – fogalmazott Bodri István, a hegyközségi elnök. A minőség ugyan a szekszárdi boroknál is jó, ahogy az ország többi borvidékén is, ám az itt megszokott  hárommillió palack helyett idén örülnek, ha kétmilliót eltudnak készíteni – mondja a hegyközségi elnök. A rozé mára az egyik legkedveltebb könnyű bor lett. A negyvenszázalékos kiesés azt is jelenti, hogy a nyár végére elfogyhat a boltok polcairól. Bodri István szerint ha elfogyna a magyar rozé, és külföldről kéne pótolni, akkor a magyar fogyasztók rájönnének, hogy mennyivel jobb a hazai.

A kiesés Szekszárdon többnyire a legnagyobb forgalmú, úgynevezett standard kategóriájú borokat érinti. A prémium kategóriában viszont a mennyiségi korlátok miatt ugyanannyi készül, mint a korábbi években.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!