2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

Növelte idei olajkeresleti előrejelzését az OPEC

Növelte a világ idei olajkeresletére tett becslését a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) havi rendszeres piaci jelentésének júliusi számában. Idei világgazdasági növekedési előrejelzésén nem változtatott, az euróövezetét kissé rontotta, az oroszországit pedig javította.

  • Növelte idei olajkeresleti előrejelzését az OPEC

Az OPEC csütörtökön publikált havi piaci jelentése szerint a világ olajkereslete 2023-ban várhatóan napi 2,4 millió hordóval nő. A júliusi prognózis így napi 0,1 millió hordóval haladja meg a júniusban 2023-ra megadott becslést, ami elsősorban Kína második negyedévben tapasztalt keresletnövekedésének tulajdonítható.

A szervezet enyhén felfelé módosította az amerikai OECD-régióra vonatkozó előrejelzését is az Egyesült Államok vártnál jobb második negyedévi gazdasági teljesítményét nyugtázva.

Az OECD-n kívüli országokban Kína mellett a latin-amerikai térség olajkeresletének a növekedése is hozzájárult a 2023-as olajfelhasználási prognózis emeléséhez.

A világ olajkereslete 2024-ben további napi 2,2 millió hordóval növekszik, és elérheti a napi 104,25 millió hordót. A keresletnövekedés súlypontja a nem OECD országokra helyeződik, közel napi 2,0 millió hordóval járulnak majd hozzá az összes növekedéshez. A legnagyobb mértékben Kína, a Közel-Kelet és más ázsiai országok kereslete növekszik, de India, Latin-Amerika és Afrika kereslete is nagymértékben bővül majd. Az OECD-tagok olajkereslete várhatóan napi 0,26 millió hordóval nő 2024-ben, ezen belül is elsősorban az amerikai tagországok körében.

Az OPEC az idén napi 29,4 millió hordós keresletet prognosztizál júliusi piaci jelentésében saját olajtermelésére. Az OPEC olaja iránti kereslet így az idén napi 1,0 millió hordóval haladja majd meg a 2022-est. Jövőre pedig a kereslet napi 0,8 millió hordóval tovább növekszik, és eléri a napi 30,2 millió hordót.

Júniusban a Brent nyersolaj átlagára 71 centtel, 0,9 százalékkal csökkent az előző havihoz képest hordónként 74,98 dollárra. A WTI júniusi átlagára 70,27 dollár lett hordónként, 1,35 dollárral, 1,9 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. Az OPEC olajkosarának júniusi átlagára 75,19 dollár lett, 63 centtel, 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző havinál.

Az energiahordozók összesített árindexe már a második egymást követő hónapban csökkent havi bázison, júniusban 1,8 százalékkal. A legnagyobb mértékben a szén ára csökkent, a második legnagyobb mértékben pedig az olaj ára, mindezt azonban részben ellentételezte a földgáz árának emelkedése Európában és Amerikában. Az összesített energiaár-index jelenleg 44,2 százalékkal áll alacsonyabban az egy évvel korábbinál.

A szén árindexe 13,1 százalékkal csökkent júniusban az előző havihoz képest, az egy évvel korábbitól pedig 62,4 százalékkal marad el. A nyersolaj árindexe 1,2 százalékkal csökkent júniusban, és 37,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Az európai gázár öt havi csökkenés után júniusban 2,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest, az amerikai pedig 1,7 százalékkal növekedett szintén öt havi csökkenés után. Az európai gázár éves bázison 69,2 százalékkal, az amerikai pedig 71,5 százalékkal alacsonyabb.

Az idei világgazdasági növekedési előrejelzésén az OPEC nem változtatott az előző havihoz képest, továbbra is 2,6 százalékra számít. Az OECD tagországok növekedése 1,1 százalék lehet 2023-ban. Az Egyesült Államok esetében az idén várható GDP-növekedést 0,1 százalékponttal 1,4 százalékra emelte, az euróövezet esetében pedig 0,1 százalékponttal csökkentette 0,7 százalékos növekedésre. Japánban is 0,1 százalékponttal magasabb, 1,1 százalékos növekedést vár az idén az OPEC. Kínában változatlanul 5,2 százalékos növekedést várnak, Indiában pedig 5,6 százalékost. A brazil GDP-növekedési előrejelzést 0,3 százalékkal javította az OPEC 1,3 százalékra, az orosz GDP-növekedési előrejelzést pedig 0,9 százalékponttal emelte meg 0,4 százalékra.

Jövőre 2,5 százalékos világgazdasági növekedést vár az OPEC, 0,9 százalékost az OECD, 0,7 százalékost az Egyesült Államok, és 0,8 százalékost az euróövezet esetében. Kína GDP-növekedése 4,8 százalékos, az indiai 5,9 százalékos lehet jövőre, a brazil pedig 1,1 százalékos, az oroszországi 0,8 százalékos.

https://momr.opec.org/pdf-download/index.php 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

Vannak olyan politikusok Brüsszelben, akik ki nem állhatják a magyarokat, büntetni akarnak bennünket. Nem Orbán Viktort vagy a Fideszt, hanem az egész országot. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője ilyen. És ezt a saját szájával el is mondta – mondta el Menczer Tamás a Facebookra feltöltött videójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor a Mercedes vezérigazgatójával tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd keretében megbeszélést folytatott Ola Källenius vezérigazgatóval, a cég igazgatótanácsának elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!