2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Nincs valós vita Matolcsy és Nagy Mártonék között

Kovács Árpáddal, a Költségvetési Tanács korábbi elnökével készített interjút a Mandiner.

  • Nincs valós vita Matolcsy és Nagy Mártonék között

Mandiner: Nem először kritizálta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kormány gazdaságpolitikáját. A Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában azt mondta, a rossz gazdaságpolitika miatt Magyarország nem nyerheti meg ezt az évtizedet, szemben a 2010 és 2019 közti időszakkal. A súlyos bírálatot követően Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója világossá tette, a háttérben Matolcsy György és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyes konfliktusa áll. Melyikőjüknek van igaza?

Kovács Árpád: A magyar gazdaság mai helyzetét, a valóságot, a lehetőségeket és korlátokat valójában aligha láthatja máshogy a miniszter és a jegybankelnök. Azon pedig ma felesleges és mindnyájunknak ártó hiba vitatkozni, hogy korábban ki mikor, mit és hogyan hibázott. Így tehát nem értelmezhető úgy feltenni a kérdést, hogy kettejük közül kinek van igaza. Az emblematikus Szekfű Gyula híres történeti alapmunkáját és az Odüsszeiát megidéző üzenetek – bármily szellemesek is – a legkevésbé sem töltenek el örömmel.  

Az ország és a gazdaság érdeke az, hogy a személyes ellentéteken felülkerekedve, közösen dolgozzon a sikerért a mindenkori jegybankelnök és a gazdasági kormányzás minisztere. 

Kár, hogy jelenleg az látható, ha az egyik szereplő rátapos a gázpedálra, a másik megnyomja a féket. Ez a magyar gazdaság számára mindenképpen káros. A jegybanknak és a gazdasági kormányzatnak együtt kell működniük, szakmai párbeszédet kell folytatniuk még akkor is, ha bizonyos dolgokat, a cselekvés súlypontjaiban pozíciójukból adódóan, vagy akár személyes indíttatásuk okán is máshogyan látnak. A monetáris és a fiskális politikát össze kell hangolni, ennek hiányát megsínyli a gazdaság, s vele az ország.

Alapvetően az emberek azt gondolják, ez a párbeszéd megvan a felek között. Éppen ezért mindenki felkapja rá a fejét, ha a jegybankelnök arra figyelmeztet, elvesztegetjük ezt az évtizedet. Valóban rossz irányba indult a gazdaságpolitika a járvány időszakától?

Nem osztom Matolcsynak a Közgazdász Vándorgyűlésen tett a megállapítását, vagyis, hogy napjaink rossz gazdaságpolitikai kormányzása miatt Magyarország a sikeres 2010-2019-es évtized után a 2020-as évtizedet elvesztegeti. Az eredményekben és a hibákban valójában mindenkor közös a felelősség. A gazdasági környezet pedig folyamatosan változik. Az egykor támogató háttér és világosan belátható távlat helyett most egyre bonyolultabb, alapjaiban eltérő körülmények között van szükség egyre gyorsabb reagálásra. A felelős szereplők részéről hiba a kérlelhetetlen álláspontok képviselete, tönkreteszi a gyors és megalapozott, higgadt cselekvést. 

Valójában olyan alkalmazkodási lépéseken vitatkozunk, amelyek megoldására a mai széteső világban nincsenek meg a kipróbált, mondhatjuk tankönyvi példák. Nem lehet érdemi szakmai ellentét a jegybank és a gazdasági kormányzat között, most is a hangsúlyokon folyik a vita a felek között. 

Míg a jegybank elnöke szerint a működőtőke bevonzása helyett a hazai kis- és középvállalkozásoknak kellene a gazdaság motorját alkotniuk, addig a nemzetgazdasági miniszter szerint a kkv-kat a külföldi befektetőkön felül kell megerősíteni. Nyilvánvalóan nem lehet lényegesen versenyképesebb a gazdaságunk, ha a működőtőke vonzásán túl nem fordítunk figyelmet a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb működésére, nem gondoskodunk olyan gazdasági környezetről, ami a támogatásokon túl ebben a körben is következetesen erősíti normativitást, a versenykényszert. Utóbbi feltételrendszere erősítéséről született a napokban kormányzati döntés. Ami pedig a működőtőke ügyét illeti, hiba lenne ennek leépítésében gondolkodni. Olyan bezárkózást jelentene, ami károkat okozna és ellentmondana a kormányzat gazdasági semlegességet középpontba helyező törekvéseinek.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Both Hunorral, Móczár Gáborral és Szűcs Gáborral beszélgettünk. Elsőként arról, vajon milyen jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy árvízi veszélyhelyzet idején kötekedjen valós segítség helyett. De megnyugtatunk mindenkit: nem csak nálunk vannak ilyen alakok, az osztrákoknál is találni politikai hullarablókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

EU-elnökség – Hankó Balázs: megkongattuk a vészharangot

EU-elnökség – Hankó Balázs: megkongattuk a vészharangot

Európának versenyképességi fordulatra van szüksége, hiszen 1995-ben a termelékenység hatékonysága 95 százalékos volt az Egyesült Államokhoz képest, míg most 80 százalékon áll ez a mutató - mondta kulturális és innovációs miniszter az uniós elnökségi ülés második napján.
CÖKA: a Spar különcködik

CÖKA: a Spar különcködik

Különcködik a Spar: a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok megértették - a Spar biztatása ellenére is -, hogy az infláció letörése a társadalom minden tagjának közös érdeke. A Spar nem így tett, feljelentette a magyar kormányt az ársapka bevezetéséért - közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) hétfőn az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!