2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Nincs megállás: idén is emelkednek a lakásárak

Tovább emelkednek a lakásárak, a használt lakásoknál 5-6 százalékos, az újépítésű lakásoknál pedig 4-6 százalékos áremelkedésre lehet számítani idén a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint.

  • Nincs megállás: idén is emelkednek a lakásárak

A GKI a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit és kilátásait térképezte fel. A negyedik negyedévi vizsgálatban 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1154 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

A nem panel társasházi lakásoknál a fővárosban a pesti belvárosban, illetve a budai zöldövezetben számítanak a legnagyobb mértékű, 9, illetve 8 százalékos áremelkedésre.

A közlemény szerint a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások élénkültek. Az előző negyedéves vizsgálathoz képest azoknak a körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 15, a valószínűleg piacra lépők között azonban csupán 3 százalékpontos volt a növekedés, azaz a vizsgált háztartások körülbelül 4 százaléka tervez lakásépítést vagy vásárlást.

Éves alapon csaknem megduplázódott a lakástranzakcióra biztosan vagy valószínűleg készülő háztartások száma. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest: „biztos” választ adó háztartások száma 13, a „valószínűt” adóké 7 százalékponttal nőtt, így a felmérésben részt vevő háztartások 11,5 százaléka tervez felújítást.

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. negyedik negyedévében hibahatáron belül csökkent (91,9 százalékról 91,6 százalékra), ami éves alapon 1,3 százalékpontos emelkedést jelent. Kelet-Magyarországon az októberben mért 82 százalékos kihasználtság januárra 84 százalékra nőtt, míg Nyugat-Magyarországon az októberi 90 százalékos kihasználtsági mutató januárban nem változott. Éves alapon keleten 2 százalékpontos csökkenés, nyugaton 1 százalékpontos növekedés következett be. A felmérésben részt vevők várakozási szerint az irodabérleti díjak a következő egy évben 3 százalék körül emelkedhetnek.

A gazdasági növekedés üteme 2018-ban csúcsra ért, ami kedvező keresleti hátteret jelent a logisztikai ingatlanpiac számára. A bérleti díjakra vonatkozó kilátásoknál nem történt lényeges változás, a következő 12 hónapban 2-3 százalékos emelkedés várható – olvasható a GKI közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!