2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Gazdaság

Nem tartják be a törvényt

A szolgáltatók nem minden esetben tartják be a már törvénybe foglalt rezsicsökkentés 10 százalékos mértékét. A legtöbb probléma a fővárosi lakásszövetkezeteknél merült fel, ahol a FŐTÁV például olyan tarifával számolt, hogy a számlák több mint 2 ezer forinttal nőttek. A kormány szankcionál, miközben újabb rezsicsökkentést jelentett be a munkacsoport vezetője.

A rezsicsökkentés hatását a legtöbb vidéki háztartásban már érzik az emberek. „Az én 60 800 forintos nyugdíjamnál ez igen jelentős összegnek néz ki, mert ez havonta nagyjából négyezer forintos megtakarítás. Nekem ez az összeg azt jelenti, hogy most a piacon be tudunk vásárolni olyan primőröket is, amit eddig nem engedhettünk meg magunknak” – mondta egy nyugdíjas

A baloldalhoz köthető Gazdaságkutató Intézet (GKI) elnöke szerint ha a gáz és az áram után a víz, a csatorna, a szemétszállítás és a kéményseprés díja is csökken, akkor az intézkedés összesen 40–50 milliárd forintos kiesést jelent a költségvetésnek. „A rezsicsökkentés önmagában nem baj. A baj az, hogy a kormány ezt erőszakkal veri át a szolgáltatókon – ahelyett, hogy piaci versennyel tenné meg ” – nyilatkozta Vértes András a GKI elnöke.

A XIII. kerület Pozsonyi úti lakásszövetkezet irodájában eddig úgy tudták, hogy lakossági fogyasztónak számítanak, de a számlák alapján a nagyfogyasztói kategóriába kerülhettek. Azt mondják, a szolgáltatók nem a törvény szerint jártak el velük. Volt, akinek két és fél ezer forinttal növekedett a számlája. „Kiderült, hogy a meglévő szerződéseinket semmisnek vették, és januártól az új tarifát alkalmazzák, holott van olyan épületünk, ahol október 31-éig érvényes még a korábbi díjszabás. Ezt elfelejtette a FŐTÁV közölni. Lehet, hogy ez egy adminisztrációs hiba, de nekünk nagyon sokba kerül: 1-2 millió forint biztosan megvan ” – mondta a lakásszövetkezet elnöke.

A lakásszövetkezet abban bízik, hogy a FŐTÁV újraszámolja a díjakat. A kormány tud a visszasságokról. „Több ezer levelet kapunk a különböző észrevételekkel, sajnos esetenként megalapozott panaszokkal is. Úgyhogy ezekkel a törekvésekkel nagy részben tisztában vagyunk. Ezeket mi kivétel nélkül – részben a fogyasztóvédelmi hatósággal részben az energiahivatallal – kivizsgáltatjuk, és ahol a kormány január 1-jétől hatályos döntésével ellentétes a szolgáltató lépése, azt minden esetben észrevételezzük, és ma már szankcionáljuk is” – mondta Fónagy János

Hétfőn a parlament törvényben rögzítette a rezsicsökkentést. A jogszabály szerint a földgáz, az áram és a távhő árának csökkentése mellett előírja július elsejétől a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos mérséklését is. Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője közben a Lánchíd Rádióban bejelentette, ősszel újabb 10 százalékkal csökkentené a kormány a távhő, a gáz és az áram árát, amelyet 2014 tavaszán tovább mérsékelnének. Arról egyelőre nincs információ, hogy a tűzifa árát is csökkentenék.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!