2021. április 11.,
vasárnap, Leó, Szaniszló napja

Nem ösztönzi a munkavállalókat az alapjövedelem Olaszországban

Hír TV

2021. január 31., vasárnap 10:07

Mintegy 180 millió euró veszteséget jelent az olasz államháztartás számára a baloldali Ötcsillag Mozgalom által kezdeményezett állampolgári alapjövedelem. Az adatok szerint a segítséget igénybe vevők gyakran vállaltak feketemunkát és nem voltak érdekeltek az elhelyezkedésben. Eddig 1 millió 370 ezer olasz élt a lehetőséggel.

3 milliárd eurót irányoz elő az európai helyreállítási alap Olaszországban az állampolgári alapjövedelemben részesülő munkakeresők elhelyezésének segítésére. A kormány-koalícióban dolgozó Élő Olaszország párt eddig sem támogatta a kormányfő tervét, szerintük a pénzek kiosztása csak a kabinet kliens-rendszerének kiépítésére szolgál.

Az Öt Csillag Mozgalom parlamenti képviselője azt bizonygatta római tudósítónknak, hogy a támogatási forma működik.

A statisztikák azonban azt bizonyítják, hogy a munkanélküliek mindössze 15 százalékának sikerült határozatlan idejű szerződéshez jutnia, 85 százalékuk pár hónap leforgása alatt ismét állás nélkül volt. A Liga szerint az állam kötelessége a gondoskodás, azonban nem szabad ezt összekeverni a munkakerülők pénzelésével.

A szintén jobboldali Olasz Testvérek párt a kezdetek óta éles kritikával illette az alapjövedelem bevezetését. Elnökük szerint az egész csak egy nagy átverés.

Hozzátette, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az alapjövedelemhez köthető pénzszórást. Ha ez nem sikerül a parlamentben, akkor aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Hír TV