2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Nem mondtak le a fordított áfafizetés bevezetéséről

A kormány továbbra sem mondott le arról, hogy a cukoriparban is bevezessék a fordított áfafizetést. Ezzel szeretnék az iparágban felszámolni a feketegazdaságot. A Vidékfejlesztési Minisztérium becslése szerint Magyarország majdnem másfélszer annyi cukrot exportál, mint amennyire engedélye van. Ez azt jelenti, hogy sokszor csak papíron mozog az áru, a valóságban nem. Legutóbb Szegeden bukott le egy cég, amely 2 és fél milliárd forint áfát akart visszaigényelni egy nemlétező cukorügylet után.

A szegedi lakótelep egyik panellakásába volt bejegyezve az a cég, amely 2,5 milliárd forint áfát akar visszaigényelni egy cukorügylet után. A cégvezetők Szlovákiában is létrehoztak egy vállalkozást, majd nagy mennyiségű cukorbeszerzésről kötöttek egymással szerződéseket. Az áfát – 2,5 milliárd forintot – az ügylet után vissza akarták igényelni, de a NAV-nak szemet szúrt az összeg. Ekkor derült ki, hogy a szerződés hamis, az eladónak nem is volt cukor a birtokában, a vevőnek meg pénze a vásárlásra.

Orbán Viktor már november közepén, a kaposvári cukorgyár üzemcsarnok-avatásán figyelmeztetett arra, hogy az iparág legnagyobb problémája az áfacsalás, ezért a kormány mindenképp intézkedéseket tervez.

Az agrárgazdasági helyettes államtitkár szerint Magyarország csaknem másfélszer annyi cukrot exportált az elmúlt években, mint amennyire engedélye van. Ez azt jelenti, hogy sokszor csak papíron mozog az áru, a valóságban nem. Ezért mint a gabonapiacon – itt is bevezetnék a fordított áfa rendszerét. Ehhez már csak az Európai Bizottság jóváhagyása kell.

A helyettes államtitkár szerint az Európai Bizottság engedélye a jövő év első negyedévében érkezhet meg, és ezt követően módosíthatják majd az áfatörvényt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!