2020. április 5.,
vasárnap, Vince napja

Nem mondtak le a fordított áfafizetés bevezetéséről

2013. december 23., hétfő 19:51

A kormány továbbra sem mondott le arról, hogy a cukoriparban is bevezessék a fordított áfafizetést. Ezzel szeretnék az iparágban felszámolni a feketegazdaságot. A Vidékfejlesztési Minisztérium becslése szerint Magyarország majdnem másfélszer annyi cukrot exportál, mint amennyire engedélye van. Ez azt jelenti, hogy sokszor csak papíron mozog az áru, a valóságban nem. Legutóbb Szegeden bukott le egy cég, amely 2 és fél milliárd forint áfát akart visszaigényelni egy nemlétező cukorügylet után.

A szegedi lakótelep egyik panellakásába volt bejegyezve az a cég, amely 2,5 milliárd forint áfát akar visszaigényelni egy cukorügylet után. A cégvezetők Szlovákiában is létrehoztak egy vállalkozást, majd nagy mennyiségű cukorbeszerzésről kötöttek egymással szerződéseket. Az áfát – 2,5 milliárd forintot – az ügylet után vissza akarták igényelni, de a NAV-nak szemet szúrt az összeg. Ekkor derült ki, hogy a szerződés hamis, az eladónak nem is volt cukor a birtokában, a vevőnek meg pénze a vásárlásra.

Orbán Viktor már november közepén, a kaposvári cukorgyár üzemcsarnok-avatásán figyelmeztetett arra, hogy az iparág legnagyobb problémája az áfacsalás, ezért a kormány mindenképp intézkedéseket tervez.

Az agrárgazdasági helyettes államtitkár szerint Magyarország csaknem másfélszer annyi cukrot exportált az elmúlt években, mint amennyire engedélye van. Ez azt jelenti, hogy sokszor csak papíron mozog az áru, a valóságban nem. Ezért mint a gabonapiacon – itt is bevezetnék a fordított áfa rendszerét. Ehhez már csak az Európai Bizottság jóváhagyása kell.

A helyettes államtitkár szerint az Európai Bizottság engedélye a jövő év első negyedévében érkezhet meg, és ezt követően módosíthatják majd az áfatörvényt.

Forrás: Hír TV