2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Gazdaság

Nem drágulnak a fenyőfák

Idén sem emelkednek a fenyőfák árai. A termelők szerint még mindig a luc a legkeresettebb fajta, a drágábbak közül pedig a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb. Zala és Somogy megyében már megkezdődött a fák vágása, a piacokon másfél hét múlva jelennek meg az első árusok.

Zala és Somogy megyében található a magyarországi fenyőültetvények nagy része. A homokos-agyagos laza talaj ideális termőhely a fák számára. A helyiek szerint bár az utóbbi időben csökken a népszerűsége, még mindig a luc a legkeresettebb fajta.

– A legjobban keresett az a luc, mert az a legolcsóbb. A normand a különlegessége miatt, de az nagyon drága, azt kevesebben tudják megfizetni.
– Az ezüst, a duglász?
– Hát az is, de a luc, mindig a luc sajnos. Hát, ami ezüst, duglász, ezek inkább különlegességnek számítanak .

A termelők szerint az árak évek óta változatlanok. Az utóbbi időben divat lett a nordmann, mert ez a fajta a tűleveleit szobahőmérsékleten sem hullatja el. Az ára azonban a luchoz viszonyítva négy-ötszörös. A gazdák azt mondják, nem könnyű igazodni a változó kereslethez.

– Ezt egyébként mindig nagyon nehéz előre… hogy is mondjam, nagy a kockázata a dolognak, nem lehet tudni, mi lesz az igény, mert változik. Vagy az igények változnak, vagy az áru-összetétel, éppen ezért nehéz rá felkészülni – mondja Grabarics János őstermelő.

A felvásárlási árakhoz képest duplájába kerülnek a fák, mire piacra kerülnek, mert az értékesítési láncban minden szereplő ráteszi a hasznát. Egy közepes lucfenyő várhatóan 1500-2000, az ezüst 4000, míg a Nordmann-fenyő és a duglász 7-8000 forintba fog kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!