2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Nem árt jól odafigyelni, egyre több a bújtatott áremelés

Fél liter kakaós zacskóba 4 és fél deci, 100 darabos papír zsebkendőbe pedig már csak 90 jut. Egyre gyakrabban kevesebb, vagy rosszabb minőségű alapanyagokat tesznek ugyanazért az árért a csomagolásba egyes gyártók. A vásárlók többsége ezt észre sem veszi, pedig ez bújtatott áremelésnek számít. A szakemberek szerint gyakran szándékosan tévesztik meg a vásárlókat.

A boltos tudja, a legtöbb vásárló azonban észre sem veszi, hogy kevesebbet kap a pénzéért, mint korábban. A csomagolás ugyanis nem változott. Az egyik mogyorós zacskóban 15 százalékkal kevesebb van, és negyedannyi egy másik édességben. A 100 darabos papír zsebkendő pedig csak 90 darabos. Az üzlet vezetője azt mondja: mivel a gyártók nem akarnak árat emelni, kevesebbet adnak ugyanannyiért.

Stikkel Gábor üzletvezető szerint ilyenfajta bújtatott áremelés elég sok gyártó esetében elfordul, mivel a fizető kereslet csökken. Mint fogalmazott, az emberek nem tudják megfizetni az áremelést, így kevesebb a termék a csomagolásban. Stikkel szerint így csak a vécépapírra és a papír zsebkendőre évente 1000-1500 forinttal többet költenek a családok.

Az egyik kaposvári fogyasztóvédelmi iroda szerint szándékosan megtévesztik a vásárlókat. Mint azt Váli Csilla, az Éléstár Egyesület, Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület elnöke elárulta, a gyártók mindenféle kutatást végeznek a fogyasztói szokásokkal kapcsolatban. A tendencia pedig az, hogy a vásárlók a már megszokott dolgokhoz ragaszkodnak, így úgy emelik le a terméket a polcról, mintha ugyanannyi lenne benne, mint amennyit megszoktak.

A fogyasztóvédelmi hatóság közleményben reagált a Hír Televízió megkeresésére. Ebben azt írják: jogilag nem kifogásolható a gyártók módszere, ezért azt tanácsolják az embereknek, hogy ne megszokásból vásároljanak, vizsgálják meg a csomagolás apró betűs részeit is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!