2020. szeptember 23.,
szerda, Tekla napja

Nem a pótlékokkal növelt bruttó bérről megy a vita

Hír TV

2019. február 28., csütörtök 19:42, frissítve: csütörtök 23:02

Egyre nő a feszültség a kereskedelmi dolgozók és a nagy áruházláncok között. A Metrónál sztrájkbizottság alakulhat. A Spart pedig azzal gyanúsítják, hogy nem adta meg minden dolgozójának a bérminimumot. Buebenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke volt a Magyarország élőben vendége.

Nem a pótlékokkal növelt bruttó béren, hanem az alapbéren megy a vita a Sparban – ezt mondta Bubenkó Csaba a Magyarország élőben című műsorunkban. A szakszervezeti vezető szerint amúgy sem az idén, hanem az előző években fordult elő, hogy egyes dolgozók nem kapták meg a garantált bérminimumot.

„Mi nem a teljes bérrel foglalkozunk, hanem a munkaszerződésben rögzített alapbérrel. Erről szól a vita és nem arról, hogy a bruttó bér az mennyi, mert, hogy ha valaki sokat túlórázik, meg műszakpótlékos munkarendbe van beosztva, akkor kereshet ennyit, aki meg nincsen, akkor az nem keres” – mutatott rá a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A Spar üzletlánc vezetősége korábban kivonulással és külföldi vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit, miután a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete felügyeleti eljárást kezdeményezett, mert több szakképzett dolgozója nem a jogszabályban előírt garantált bérminimumot kapta meg alapbérként.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: