2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Nem az internetadóból emelnek bért

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók bérét nem az internetadóból fogják emelni, mondta a kormányszóvivő. A béremelésre 44 milliárd forintot fordít a kormány – a tervek szerint 2015 júliusával 30 százalékkal emelkedik majd a rendőrök és a katonák bére. A kormány a munkahelyteremtést támogató programjait is folytatja.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem kétszázezer fővel többen dolgoznak ma Magyarországon, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta a harmadik negyedév végén jócskán 8 százalék alatt volt. A legtöbb munkahely a feldolgozóiparban jött létre, ott hetvenezerrel nőt a foglalkoztatottak száma, a kereskedelemben pedig huszonegyezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel korábban.

„Immáron több mint tíz hónapja folyamatosan nő Magyarországon a foglalkoztatás. Négymillió fölött vagyunk, a foglalkoztatás, hála Istennek, 2010 augusztusa óta nő, de négymillió fölé gyakorlatilag az elmúlt tíz hónapban sikerült menni, és úgy tűnik, hogy ezen a szinten meg is tudunk ragadni, ami nagyon nagy eredmény, hiszen 22 éve nem volt erre példa” – mondta Czomba Sándor szakképzési és munkaerő-piaci államtitkár.

A politikus szerint a kétszázezer új munkahely döntő többsége a versenyszférában jött létre. A közfoglalkoztatottak száma egy év alatt csak tizenkétezer fővel nőtt, a külföldön munkát vállalóké pedig négyezerrel. A kormány célja továbbra is a teljes foglalkoztatás megteremtése. „2015-ben több ágazatban is lesznek béremelések. Elindul a fegyveres- és rendvédelmi életpályamodell, amelyre 44 milliárd forintot biztosít a kormány. Első ütemben 2015 júliusában átlagosan 30 százalékkal nőnek a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bérei” – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő.

Folytatják a pedagógus-béremelést is: 2017-ig minden évben átlagosan 4-5 százalékkal emelik a tanárok fizetését. Az orvosok, fogorvosok, rezidensek, védőnők és egészségügyi dolgozók is béremelésre számíthatnak. A háziorvosi ellátó rendszer fejlesztésére 18,5 milliárd forint fordít a kormány. „A kormány elkötelezett ezen a téren, de nem a távközlési adó kiterjesztéséből kívánja megtenni, természetesen ez elvi kérdés” – tette hozzá a kormányszóvivő.

A közszolgálati tisztviselők életpályamodelljét várhatóan 2016-ban vezetik be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!