2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Gazdaság

Napi hetvenmilliós kár éri a magyar mezőgazdaságot

Napi hetvenmillió forintos kár éri az orosz importstop miatt a magyar mezőgazdaságot. A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hír TV-nek azt mondta: a veszteségek enyhítése érdekében Magyarország is bejelentkezett arra az uniós alapra, amit Brüsszel a károk mérséklése érdekében hozott létre. Az Európai Bizottság hétfőn döntött arról, hogy első lépésként 125 millió euróval segíti az orosz embargóval sújtott gazdákat.

Roskadásig vannak a fák érett almával a Fejér megyei Tordason. Lászlóék 30 hektáros ültetvényén több, mint ezer tonna gyümölcs lesz idén. A gazda azt mondja: a hazai rekordtermés, és az orosz embargó olyan túlkínálatot eredményez a magyar piacon, ami drasztikusan lenyomja a felvásárlási árakat. „Amit tudunk már az az ipari almának az ára, az tavaly 30 forint körül mozgott kilónként, most meg ilyen 12 forint körül. Tehát hogyha ez az étkezési alma árában is realizálódik, az körülbelül a felét jelenti a tavalyi árnak” – mondta Weinelt László termelő.

Ilyen alacsony árak mellett pedig még az éves ráfordításuk sem térül meg. „Nem érdemes leszedni. Ez is egy olyan kritikus árszint, ami elgondolkodtatja a termelőket, hogy összegyűjtsék-e azt az ipari almát, ami van” – tette hozzá Weinelt László.

A többi gazda sincs jobb helyzetben. Bár nyolcszázezer tonna termés várható, legtöbbjüknek nincs vészforgatókönyve arra az esetre, ha csak jóval az önköltségi ár alatt, vagy egyáltalán nem tudják értékesíteni gyümölcsüket. Pedig – szakértők szerint – ennek nagy esélye van. A régió legnagyobb almatermelője Lengyelország ugyanis várhatóan telíti majd az Európai piacot, nyomott árú termékekkel. „Első számításaink alapján úgy az egyötöde, tízezer tonna körüli kiesésre számítunk, illetve hárommilliárd biztosan van a kárunk. De ez tovább nőhet azáltal, hogy az európai túlkínálat folytán alacsony árak lesznek” – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Az alma után a szilva és a paprikatermelők lehetnek a következők, akik megérzik az orosz embargó hatását. A kormány az uniótól is segítséget vár. „Jeleztük és kértük a múlt héten Brüsszeltől azt, hogy Magyarország is igényt tart abból a négyszázmillió eurós EU-forrásból, abból a keretből, amit a veszteségek enyhítésére hoztak létre. Magyarország is bejelentkezett, mert nem fogja tudni elviselni a magyar mezőgazdaság a napi hetvenmillió forintos kárt – közölte Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

 

Az Európai Bizottság már fel is szabadított 125 millió eurót a rendelkezésre álló keretből. A csaknem negyvenmilliárd forintnak megfelelő összeggel a testület szerint megfékezhető a zöldség- és gyümölcsárak zuhanása. A piacon többletként jelentkező termékeket rászorulóknak adnák, a termelőket pedig kárpótolják. „Ez a paradicsomra, répára, fehér káposztára, paprikára, karfiolra, uborkára, gombára, almára, körtére, szőlőre és kivire vonatkozik” – mondta Roger Waite, az Európai Bizottság szóvivője.

Vagyis minden olyan idénytermékre, amit nem tudnak sokáig tárolni, és nincs alternatív piaca Oroszország helyett. Vlagyimir Putyin augusztus 7-én jelentett be egy évig tartó exporttilalmat az unióból, Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából érkező élelmiszerekre. De jelezte az is: ha a nyugat újabb szankciókat alkalmaz ellene, az embargót a gépjárművekre is kiterjeszti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.
Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!