2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Nagyobb támogatást kapnak jövőre a méhészek

Évente 4,7 millió euró támogatást kapnak a méhészek 2014-től, ez 15 százalékkal nagyobb összeg, mint amekkorát az előző uniós ciklusban támogatásként igényelhettek. A kormány az adótörvények módosításakor a méhészek járműveit mentesíti a teljesítményadó megfizetése alól.

A mézlovagrendek bevonulásával kezdődött a Magyar Méhészek 8. Világtalálkozója. Az agrárgazdasági államtitkár megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban megváltozik a támogatási rendszer. „A méhészet szempontjából talán a legjelentősebb intézkedés az úgynevezett ökológiai célterületek kötelező kijelölése, ami minden olyan gazdaságot érint, amelynek 15 hektárnál nagyobb szántóterülete van. Ők a területük 5 százalékát vagy ugaroltatni fogják, vagy pedig olyan növénykultúrákkal, tájelemekkel fedik le, amelyek az uniós rendelettervezetben ide sorolhatók” – közölte Czerván György. Azt is elmondta, hogy a gazdálkodóknak 2015-től kell átállniuk az új rendszerre. A közvetlen támogatások 30 százalékát, hektáronként 75-80 eurót csak akkor lehet majd lehívni, ha a birtokosok területük huszadán valamilyen ökológiai gazdálkodást végeznek.

„A Méhészeti nemzeti program keretében eddig is komoly forrásokat tudtunk biztosítani az ágazat számára. Ez részben uniós, részben hazai költségvetési forrás. Úgy néz ki, hogy ezt a következő, 2016-ig induló támogatási időszakban mintegy évi 15 százalékkal meg tudjuk emelni, és évente 4,7 millió euró támogatást tudunk biztosítani a különböző méhészeti jogcímekre, fejlesztésekre a méhésztársadalom számára.”

A jövő évi adótörvényekben az általuk használt járművekre adókedvezményeket kaphatnak a méhészek. „Ha speciálisan, csak erre használja a méhész – nyolcvan méhcsaládhoz lesz kötve – akkor teljesítményadó-mentesek lesznek ezek a gépjárművek. Miért? Ugyanolyan, mint egy traktor a mezőgazdaságban, ugyanolyan, mint speciális gép bármilyen az agráriumban” – mondta Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Magyarországon húszezer családnak ad megélhetést a méhészkedés. Évente 15 ezer tonna mézet exportál az ország, a hazai fogyasztás 7 ezer tonna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!