2024. 10. 09. Szerda Dénes napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Nagy Márton: Elhibázott intézkedés a kínai elektromos autók behozatalát sújtó uniós védővám

Magyarország a kereskedelempolitikai semlegesség híveként ellenzi a világ gazdasági blokkosodását, hiszen a fejlődés útját épp a megosztottság enyhítése jelentené - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, az Európai kereskedelem napja alkalmából tartott rendezvényen.

  • Nagy Márton: Elhibázott intézkedés a kínai elektromos autók behozatalát sújtó uniós védővám

A tárcavezető elhibázott intézkedésnek nevezte a kínai elektromos autók behozatalát sújtó uniós védővámot is, ehelyett a keleti és a nyugati tőke együttműködését sürgette a rendezvényen. Belföldön arra kell törekedni, hogy a kiskereskedelemben a magyar tulajdonú üzletláncok részesedése, a kínálatban pedig a magyar áru aránya emelkedjen, elérve azt a szintet, ami a nyugati államokban megszokott a helyi termékeknél - tette hozzá.

A miniszter visszautasította, hogy egyes piaci szereplők bírálják a kormány intézkedéseit, hiszen az árstop vagy a kötelező akciózás bevezetése kellett az infláció letöréséhez. A kereskedelmi láncoknak inkább a fogyasztók hatékony kiszolgálása a feladata, és szerencsére egyre többen értik meg, hogy érdemes a versenyre összpontosítaniuk - fogalmazott. Nagy Márton szerint a piaci lehetőségekre azért is érdemes figyelni, mert a kiskereskedelem egyértelműen lendületbe jött, különösen az élelmiszerek forgalma nő jelentősen, és a kedvező folyamatok várhatóan nem törnek meg a következő hónapokban sem.

Hozzátette, hogy az infláció elszabadulásától nem kell tartani, mert a kormány a gazdaság fejlődése mellett a pénzromlást befolyásoló körülményeket is figyelemmel kíséri. A kereskedőknek a fogyasztói hangulat helyett inkább a fogyasztói szokások változása okozhat gondot, a fiatalok ugyanis már az online világban nőttek föl. Az internetes értékesítésre szintén lehetőségként érdemes tekinteni, hiszen még több terméket és még nagyobb versenyt hoz a piacra - mondta Nagy Márton. Egyúttal bejelentette, hogy januárban megkezdi működését a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), amely a hagyományos fogyasztóvédelmi feladatokon túl szerepet vállal majd a kereskedelempolitika szakmai támogatásában, és lesznek olyan tevékenységei is, például az élelmiszer-biztonsági felügyelet és laborvizsgálatok, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) vesz át.

A rendezvény szervezőinek képviseletében a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke közölte, hogy Magyarországon a kereskedelem az európai átlagnál nagyobb mértékben, majdnem 12 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, és a foglalkoztatásból is körülbelül ilyen arányban részesedik. Krisán László szerint az elmúlt évek nem voltak könnyűek a kereskedelemben, a boltok összetétele is átalakult, de a hagyományos értékesítés nem fog eltűnni, a fogyasztói óvatosság enyhülése pedig kedvező folyamatokat vetít előre.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára nemzetgazdasági jelentőségű tevékenységnek nevezte a kereskedelmet, hiszen annak több mint félmillió dolgozója komoly mértékben járul hozzá a magyar gazdasági növekedéshez. Véleménye szerint az ágazat számára a fogyasztói szokások változása mellett a technológiai fejlődés lehet a legnagyobb kihívás a következő időszakban.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták Magyarország első, hűtött makktárolóját Abaligeten + videó

Átadták Magyarország első, hűtött makktárolóját Abaligeten + videó

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Agrárminisztérium: "Az Agrárminisztérium a Mecsekerdő Zrt. 150 millió forintos fejlesztéséhez jelentős, 125 millió forintos tulajdonosi támogatást nyújt, hogy a társaság az erdők fennmaradását segítő és a klímaváltozás hatásainak enyhítésére hozzájáruló beruházást hajthasson végre."
Varga Mihály: Az idén is teljesülhetnek a kormány éves költségvetési és pénzügypolitikai céljai + videó

Varga Mihály: Az idén is teljesülhetnek a kormány éves költségvetési és pénzügypolitikai céljai + videó

"Családtámogatás, a családtámogatásról, ha fölütik a költségvetés hatályos jogszabályát, akkor találnak egy táblázatot. Ebben az évben 3307 milliárd forintot költünk családtámogatásokra. Ebben benne van nemcsak a direkt adótámogatás, hanem az az adókedvezmény is, amit ez a kormány vezetett be és szélesített ki." Így fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!