2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Nagy Márton: A német cégek Magyarországon jól érzik magukat és eredményesen működnek

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden hivatalában fogadta a német Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottságának (Ost Ausschuss) alelnökét Philipp Haussmannt, valamint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagját, Barbara Zollmannt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

  • Nagy Márton: A német cégek Magyarországon jól érzik magukat és eredményesen működnek

A közlemény szerint a Kelet-európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága, amely 2022-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, a német üzleti élet 29 kelet-európai, közép-kelet-európai, orosz, délkelet-európai és közép-ázsiai országot érintő regionális kezdeményezése. A szervezet elsődleges feladata a tagvállalatok számára a külföldi befektetések támogatása, a külkapcsolatok közvetítése és a piacra lépéssel kapcsolatos kérdések megválaszolása. A szervezetet hat vezető német gazdasági szövetség támogatja, és több mint 350 tagvállalatot számlál.

A miniszter a közlemény szerint kiemelte, hogy Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere: a német cégek több mint 220 ezer főt foglalkoztatnak Magyarországon, emellett Németország részesedése a külkereskedelemből 24 százalékot ér el, amellyel az elsőszámú kereskedelmi partnerünk, továbbá Németország hazánk legnagyobb tőkebefektetője is, a 100 milliárd eurót kitevő FDI állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz.

Az egyeztetésen a felek áttekintették a magyar-német gazdasági- és üzleti kapcsolatokat és együttműködéseket. Nagy Márton az egyeztetésen hangsúlyosan felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik és minden megalapozatlan állítással szemben Magyarország jogállam, ahol jogbiztonság, kiszámítható gazdasági- és jogi környezet, valamint az egyik legversenyképesebb adókörnyezet várja a befektetőket.

A tárcavezető a közlemény szerint megállapította, hogy a német cégek Magyarországon jól érzik magukat és eredményesen működnek, a német vállalkozásokkal töretlenül szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a kiskereskedelem, a telekommunikáció és a hadiipar területén. Magyarországon megéri beruházni, hiszen a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta Magyarországon átlagosan meghaladja a 9 százalékot, ami a világon a TOP10 közé tartozik. Ez, valamint a kiszámítható üzleti környezet is hozzájárul ahhoz, hogy az itt beruházó német cégek négyötöde újra hazánkat választaná befektetési célpontként - közölte az NGM.

Nagy Márton a magyar-német kapcsolatokat illetően kiemelte: a gyümölcsöző kapcsolatok mellett bizonyos körök részéről téves és hamis hangulatkeltés zajlik. Egyértelművé tette, hogy nem igaz, miszerint az együttműködéseket tekintve az élelmiszeriparban vagy a kiskereskedelemben gondok lennének, ahogy a reptér visszavásárlása is a partnerség jegyében ütemezetten halad. Hozzátette: egyetlen iparágban, a cementiparban fedezhető fel konfliktus, itt azonban az érintett vállalkozások visszaéltek az erőfölényükkel.

A nemzetgazdasági miniszter külön felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad hagyni, hogy ez az egyedi ügy átfertőzze a magyar-német kapcsolatokat. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy továbbra is mindenkivel kész és nyitott az egyeztetésre a kapcsolatok további megerősítése érdekében - írták.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI /Purger Tamás

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban jött felszólítás Brüsszelből

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban jött felszólítás Brüsszelből

Brüsszel újra a rezsicsökkentés azonnali megszüntetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Bizottság legfrissebb országspecifikus ajánlásában emlékeztetett, az ajánlások alapján hazánknak már tavaly ki kellett volna vezetnie a háztartások energiaköltségeinek jelentős emelkedését fékező kedvezményes tarifarendszert - írja a Mandiner.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!