2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Nagy István ismertette a magyar uniós elnökség agrárágazati prioritásait

A magyar európai uniós elnökség célja, hogy a tanácsi következtetések formájában mutasson irányt az új Európai Bizottságnak a 2027 utáni közös agrárpolitika főbb irányai kapcsán, különös tekintettel arra, hogy milyen modell alapján történjenek a közös agrárpolitika forrásainak kifizetése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Strasbourgban.

  • Nagy István ismertette a magyar uniós elnökség agrárágazati prioritásait

A miniszter az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakbizottsága előtt ismertette a magyar elnökség agrárágazati prioritásait.

Véleménye szerint a források kifizetése minden európai gazda számára a legfontosabb kérdés, továbbá lényeges az is, hogyan ösztönözhetők a gazdák még inkább arra, hogy fokozzák hozzájárulásukat a fenntartható európai mezőgazdasági ágazat megteremtéséhez és a zöld átmenethez.

A miniszter beszédében elmondta, hogy a gazdaközpontú uniós agrárpolitika a magyar uniós elnökség központi prioritásai közé tartozik.

"Meggyőződésem, hogy a gazdák érdekeit kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani, hiszen az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat állítanak elő valamennyi uniós állampolgár számára" - hangsúlyozta.

A miniszter kiemelte, hogy a mezőgazdasági prioritások a versenyképes, a válságálló, a fenntartható, a gazdabarát és a tudás alapú mezőgazdaság.

Mint mondta, közös feladatnak számít az uniós mezőgazdasági ágazat versenyképességének a helyreállítása, amelyet jelentősen lerontott a klímaváltozás okozta rendkívül időjárás, a terjedő, állat és növénybetegségek, a megemelkedett input-költségek vagy a harmadik országokból érkező import.

"Ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra reagálni tudjunk, válságállóvá kell tenni a mezőgazdasági ágazatot, amelyhez megfelelő válságmegelőzési és válságkezelési intézkedések szükségesek" - hangoztatta a tárcavezető.

Nagy István véleménye szerint a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség, valamint a természet védelmében, és ezen keresztül a teremtett világértékeinek megőrzésében is.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy szakítani kell azzal a téves meggyőződéssel, hogy a mezőgazdaságra és a gazdákra a klímaváltozás okozójaként tekintenek. Továbbá elengedhetetlen, hogy megfelelően ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazására - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a tudás alapú és innovatív mezőgazdaság megteremtése elengedhetetlen a fenntarthatósági célok teljesítésének eléréséhez és a versenyképesség növeléséhez.

"Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudástranszferre és a helyben történő hozzáadott érték megteremtésére. Az innovatív megoldások alkalmazása nagyban hozzájárulhat ugyanis az ágazat környezet és klímapolitikai céljaihoz - tette hozzá Nagy István.

A politikus kitért arra is, hogy a magyar elnökség célja a termelőkre és a tagállami hatóságokra háruló új adminisztratív és költségvetési többletterhek elkerülése.

Az állatok szállítás közbeni védelméről szóló javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a szakértői szintű, stratégiai és szakmai eszmecserére helyezi a magyar elnökség a hangsúlyt a körültekintő szabályozás kialakítása érdekében.

Fotó: MTI/Purger Tamás

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Minimálisan tovább csökkenhetett az infláció + videó

Minimálisan tovább csökkenhetett az infláció + videó

Nyolc hónapja töretlenül bővül a hazai fogyasztás, és ez augusztusban is folytatódott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szakértők a fogyasztás további bővülésével számolnak, ami nagy lökést adhat a gazdaság növekedésének is.
Lehet, kisebb mértékben emelkedik a minimálbér, mint sokan várták

Lehet, kisebb mértékben emelkedik a minimálbér, mint sokan várták

Nem tartható fenn trendszerűen a jelenlegi bérdinamika, ezért már jövőre valamilyen korrekcióra lesz szükség – erről beszélt a Világgazdaság makrogazdasági podcastorozata, a Bruttó legújabb adásában Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!