2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Nagy István: Az ágazat és az ország számára is hátrányos az uniós költségvetés-tervezet

Hír TV

2019. március 5., kedd 15:34, frissítve: kedd 16:25

Az agrártárca is támogatja az uniós források megőrzéséért indított aláírásgyűjtést, amit múlt héten kezdeményezett a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – ezt a tárcavezető jelentette ki. A 2018 májusában megjelent uniós költségvetés-tervezet alapján a közös agrárpolitika forrásait akár 25 százalékkal is csökkenthetik.

Múlt héten indított aláírásgyűjtést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz. Az online is elérhető petícióval a hazánknak jutó uniós agrárforrások megőrzését akarják elérni. Hétfő estig már több, mint 10 ezer aláírás gyűlt össze.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke ismertette: a tavaly májusban megjelent uniós költségvetés-tervezet alapján a közös agrárpolitika forrásait akár 25 százalékkal is csökkenthetik, ami a magyar mezőgazdaság versenyképességére is jelentős hatást gyakorolna.

„Ez azt fogja eredményezni, hogy vagy a gazdálkodók a költségeiket az árban fogják érvényesíteni, vagyis a fogyasztó fog többet fizetni azért a termékért, amit korábban olcsóbban is megvásárolhatott, vagy ezt a termékhalmazt – nyilván egy teljesen más élelmiszer-biztonságot jelentő – harmadik országból, unión kívülről származó élelmiszerrel fogjuk pótolni” – mondta Győrffy Balázs.

Az agrárminiszter emlékeztetett: az elvont támogatásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját segítenék elő.

„Nemcsak az ágazat, hanem az egész ország jövőjét hátrányosan érinti. A magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, az EU ráadásul egyre komolyabb elvárásokat támaszt irányukba a környezeti fenntarthatóság javítása, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében. Ha ez nem lenne elég, a brüsszeli bürokraták az agráriumból elvont összeget a migránsok letelepedésének elősegítésére, illetve a bevándorlók okozta válsághelyzet kezelésére kívánja felhasználni” – fejtette ki Nagy István.

A miniszter hozzátette: arra buzdít mindenkit, hogy akár online, vagy a falugazdászoknál és a megyei igazgatóságokon elérhető íveken, támogassák aláírásukkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz kezdeményezését.