2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Most még rászagolni sem mernek a talajra a gazdák

20-30 százalékos terméskiesést jósolnak a dél-alföldi termelők, mert egy hónapja nem tudják elkezdeni a tavaszi mezőgazdasági munkákat az átázott talaj miatt. Az őszi vetésű terményeknél a vegyszerezés csúszik, a tavaszi gabonát, borsót, lucernát és mákot pedig még el sem tudták ültetni

Ferencziék 53 hektáron gazdálkodnak a Csongrád megyei Tiszasziget mellett. Földjeik hiába csatornázottak, annyi csapadék esett, hogy nem tudják elvezetni a vizet. Termőföldjeik fele vízben áll. „Most 25 hektár, amiben napraforgó meg kukorica lenne, oda talán, ha az időjárás engedné, majd hónap végén ki lehet menni – fogalmazott Ferenczi József. – A búzaföldeket is csinálni kéne, permetezni, műtrágyát rászórni. Csak vizet engedni rá lehet kimenni, más munkát nem lehet végezni” – panaszolta a gazdálkodó.

Néhány gazda az esős időszak előtt elkezdte a tavaszi munkákat, de földjeik alig negyedén végeztek. „Aki elszórta az alap műtrágyákat, az most retteg, hogy elvitte a víz a nitrogént belőle – mondta Papp Béla. – Más években ilyenkor már a napraforgó vetése elkezdődött, a gabonák gyomirtása. Most még rászagolni sem merünk a talajra, mert gyakorlatilag járhatatlanok” – tette hozzá a tiszaszigeti gazda.

Légi úton lehetne vegyszerezni és műtrágyázni, de az 20-30 százalékkal többe kerül. „Jelen pillanatban a gazdák olyan 25 százalékot végeztek el mind a műtrágyázásból, mind a vegyszerezésből az őszi vetések esetében – közölte a Csongrád Megyei Földművelésügyi Igazgatóság vezetőhelyettese. – Valószínű, hogy a későbbiek során a vegyszerezésből a gabonaféléknél el is hagyják, hiszen a növény annyira össze fog borulni, hogy nem éri meg, illetve nem lesz érdemes vegyszerezni. Az is elképzelhető, hogy légi úton fogják ezt pótolni” – tette hozzá Kocsis László.

Csak Csongrád megyében 38 ezer hektár földet borít víz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!