2020. január 20.,
hétfő, Fábián, Sebestyén napja

Most a gyümölcsárusok kerültek a NAV fókuszába

AZ ÚT SZÉLI BÓDÉKNÁL IS MEGJELENHETNEK AZ ELLENŐRÖK

Magyar Nemzet

2019. június 4., kedd 07:57

Az ország több megyéjében is úgy döntöttek az adóhivatalnál, hogy ezen a héten alaposan körülnéznek a helyi gyümölcsárusoknál. S nem csak azt figyelik, hogy a vállalkozó átadta-e a nyugtát.

A jó idő, a nyár beköszöntével egyre több helyen találkozni az utak mentén zöldség- és gyümölcsárusokkal. A jelenség nem csak az epret és a dinnyét kedvelő vásárlók figyelmét keltette fel, hanem – a legfrissebb ellenőrzési terv tanúsága szerint – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalét (NAV) is.

A hatóság ugyanis erre a hétre az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el a helyi zöldség- és gyümölcskereskedőknél. Békés megyében például felkeresik a piacokon, a közterületeken és a közutak mellett működő szezonálisgyümölcs-árusítókat, Zalában fokozottan ellenőrzik az ottani eperárusokat, de Veszprémben, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében is számíthatnak a vállalkozók az adóellenőrök megjelenésére.

Hasonló a helyzet Bács-Kiskunban is, azzal a különbséggel, hogy a megyében egész évben kiemelt adóhatósági érdeklődés kíséri a zöldségesek tevékenységét. Nemigen mondható meglepőnek, hogy a revizorok elsősorban azt ellenőrzik, a kereskedők, az árusok átadják-e a nyugtát, a számlát a vevőknek.

Emellett lényeges még, hogy a gazdasági szereplők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, s bejelentették-e alkalmazottaikat. Bizonyos helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet és az áru eredetének kérdése is. A hatóság a várható vizsgálatok részleteit – ezúttal is – hivatalos honlapján, az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületen keresztül hozta nyilvánosságra.

A zöldség- és gyümölcskereskedelem bizonyos szereplőit nem csak az e heti ellenőrzési tervében nevezte meg a NAV. A hatóság – mint az elmúlt években mindig, úgy idén is – az esztendő elején felsorolta azokat az ágazatokat, amelyek számottevő költségvetési kockázatot jelentenek, vagyis ahol a rejtett gazdaság aránya jelentős.

Az adóhivatal emberei e szektorok történéseit kiemelt figyelemmel kísérik és az azokban tevékenykedő vállalkozásoknál a kockázatok elemzése után folyamatos ellenőrzéseket tartanak.

A felsorolásban a zöldség- és a gyümölcs-nagykereskedelem is megtalálható. A nagykereskedőknél végzett ellenőrzésekkel a NAV célja az, hogy elvágja az országhatáron átnyúló csalárd számlázási láncolatokat, ezzel megakadályozza, hogy bárki áfacsalást követhessen el a zöldségek és a gyümölcsök kereskedelmekor.

Magyar Nemzet