2019. május 22.,
szerda, Júlia, Rita napja

Mobilalkalmazás nevelné pénzügyi tudatosságra a diákokat

Hír TV

2018. október 11., csütörtök 14:12

Pénzügyi tudatosságra nevelő mobilalkalmazással ismerkedhettek meg a székesfehérvári diákok. A Magyar Államkincstár rendkívüli osztályfőnöki órája egy országos programsorozat része.

A megyeszékhelyek középiskoláiba viszi el a Magyar Államkincstár az applikáció bemutatóját, mert a pénzügyi tudatosság még hiányzik ennél a korosztálynál.

„Nem látszik, hogy hosszú távra terveznének, vagy egyáltalán abban gondolkoznának, hogy legyen bankszámlájuk, megtakarításuk, jövőre tervezzenek, ezt valahogy meghagyják a szülőknek” – mondta Lovász Katalin, az SZC I. István Szakgimnázium igazgatója.

A kormány 2 éves programot indított a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében. A Magyar Államkincstár elnökhelyettese szerint a legfontosabb pénzügyi ismereteket bele kellene építeni a Nemzeti Alaptantervbe is.

„Nagyon fontos lenne, hogyha bemegy egy bankba, és hitelt szeretne felvenni, akkor tudja, hogy mik azok a feltételek, amiket feltétlenül meg kell néznie, illetve hogyha pénzt szeretne elhelyezni valahova, akkor nagyon nehezen lehessen csak olyan konstrukcióba belerángatni, amik nem igazán kedvezőek a számára” – mutatott rá Borbély László András.

A főként fiataloknak szóló Játékincstár alkalmazást fejlesztették ki, amellyel szórakoztató formában vezet rá a pénzügyi tudatosságra.

– Van igaz-hamis, kvíz, memóriajáték, de egyre nehezedik az egész
– Milyen kérdések voltak, amik megfogtak titeket, mi volt a jellemző?
– Főleg a pénzügyi kérdések fogtak meg minket, vagy amikor el kellett dönteni, hogy mi mennyibe kerülhet, és azokat annyira nem tudtuk, de a többi az ment jól – mondta egy diák, Viszugyel Regina.

A Játékincstár a Mobilkincstár alkalmazás része, amely ingyenesen letölthető az iOS és az Android operációs rendszerrel működő telefonokra vagy tabletekre.