2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

MNB: Hosszabb távon 0 százalékon maradhat az anticiklikus tőkepufferráta

A koronavírus-járvány miatt várható hatásokra tekintettel hosszabb távon 0 százalékon tarthatja az anticiklikus tőkepufferrátát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - tette közzé a jegybank hétfőn a honlapján.

  • MNB: Hosszabb távon 0 százalékon maradhat az anticiklikus tőkepufferráta

Közölték: az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) nem változtatott a hazai kitettségek esetében alkalmazandó anticiklikus tőkepufferráta 0 százalékos mértékén. Az MNB által vizsgált indikátorok továbbra sem jeleznek túlfűtöttséget a hitelezésben.

A tőkekövetelmény növelése sem az irányadó hitel/GDP-rés, sem a kiegészítő információkat nyújtó ciklikus túlfűtöttségi és sérülékenységi indikátorok szintje és dinamikája alapján nem indokolt. Az elérhető adatok alapján a gazdaság hitelezése az eddig megfigyelhető dinamikus hitelbővülés, az ingatlanpiaci folyamatok és az egyensúlyihoz közeli vállalati hitelezés mellett sem volt túlfűtött.

A ciklikus pozíció megítélését jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány kapcsán kibontakozó, a pénzügyi ciklust is befolyásoló gazdasági helyzet. Mindezekre tekintettel az anticiklikus tőkepufferráta jelenlegi 0 százalékos mértékének fenntartása 2020. április 1-jét követően is indokolt. A járvánnyal összefüggésben várható pénzügyi-gazdasági hatások miatt a tőkepuffer bevezetését indokoló hitelezési szint kialakulása a korábban vártnál későbbre tolódhat - írják.

Az anticiklikus tőkepuffer célja a pénzügyi közvetítőrendszer hitelezési ciklusokon átívelő stabilitásának és ellenálló képességének növelése. Az anticiklikus tőkepuffer célja, hogy egy esetleges pénzügyi válsághelyzetben extra tőketartalékok álljanak rendelkezésre, amit a hitelintézetek esetleges veszteségeik fedezésére és hitelezési aktivitásuk fenntartására használhatnak fel.

Az anticiklikus tőkepufferráta mértékét indulásakor - 2016. január 1-jétől - 0 százalékban határozta meg a jegybank, ami támogatja a hitelezés növelését. A túlzott hitelezés időszakában előírt pótlólagos tőkekövetelmény mérsékli a túlzott hitelkiáramlást, míg válság idején a korábban megképzett tőkepufferek felszabadítása segíti a hitelezést, és így a gazdasági kilábalást. Az anticiklikus tőkepufferrátát az MNB negyedévente vizsgálja felül.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!