2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

MNB: Az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése

Az azonnali fizetési rendszer jövő hétfői bevezetése a magyar pénzügyi szektor történetének legnagyobb fejlesztése - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója háttérbeszélgetésen kedden Budapesten.

  • MNB: Az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése

Hozzátette: az új rendszer a korábbitól eltérően a nap 24 órájában, az év minden napján elérhető lesz, a tranzakciók átfutási ideje legfeljebb 5 másodpercre csökken a korábbi legfeljebb 4 óráról - ismertette.

Elmondta, a sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik negatív visszajelzés; a nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, a bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban marad.

Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forint számláról indították, 10 millió forint alatti és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti pénzforgalom - mondta.

Az azonnali fizetés további jellemzője, hogy lehetséges úgynevezett másodlagos azonosítók használata, például telefonszám, e-mail cím vagy adószám is lehet. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni. Fontos változás még, hogy bankszámlaszám mellett átutalást lehet teljesíteni mobilszámra, e-mailre, vagy adószámra is.

Elmondta: a pénzforgalmi verseny erősödni fog, mert a bankok mellett egyéb pénzforgalmi szolgáltatók jelennek meg a rendszer bevezetésével.

Az azonnali fizetés globális trend, sok fejlett országban már bevezették vagy elindult a fejlesztése, jelenleg csak az élen járó országokban, Egyesült Királyság, Svédország, vagy Dánia lépte át az aránya a 25-30 százalékot. Magyarországon ez az arány 50 százalék lesz a rendszer indulásakor.

Kitért arra, hogy az új rendszer rendkívül komplex fejlesztést igényelt sok szereplővel, 35 rendszertag, közel 4 éves projektet jelentett, több mint egyéves tesztelési időszakkal. Bankonként akár tucatnyi érintett belső rendszert kellett átalakítani, fejleszteni. Szavai szerint a gazdaság minden szintjén előnyöket hordoz bevezetése : támogatja a versenyképességet, gyors és bármilyen helyzetben használható fizetési megoldást jelent.

Szeptembertől lehetséges lesz vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezelni.

A készpénzhasználat az MNB várakozásai szerint visszaszorul, az utalások aránya 2030-ra a mostani 15-20 százalékról 45-50 százalékra emelkedik - mondta.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!