2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Gazdaság

MNB-alelnök: A magyar állampapír plusz jelentős átrendeződést indított be a piacon

A magyar állampapír plusz (MÁP+) jelentős átrendeződést indított be a piacon, és egyre inkább új megtakarításokat vonzott az állampapírpiacra - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden a kamatdöntést követő jegybanki háttérbeszélgetésen.

  • MNB-alelnök: A magyar állampapír plusz jelentős átrendeződést indított be a piacon

Nagy Márton elmondta: a megtakarítási ráta fokozatosan emelkedik, jelenleg évente 3500 milliárd forintot takarít meg a lakosság. Ahhoz, hogy 2023-ban a lakosság kezében lévő állampapír-állomány elérje a kormány által kívánatos 11 ezer milliárd forintot, havonta 70 milliárd forintnak kellene beáramlania a lakossági papírokba, az MNB szerint ez várhatóan 30 százalékkal túlteljesül. Ehhez a MÁP+ eredeti feltételeihez nem szabad hozzányúlni - mondta a jegybank alelnöke.

Kiemelte: a MÁP+ több csatornán erősíti a pénzügyi stabilitást, támogatja a fenntartható gazdasági növekedést.

Elmondta: az év végéig 15 vállalat bocsát ki kötvényeket a jegybank növekedési kötvényprogramja keretében, az MNB kitettsége 200 milliárd forint eddig. Jövőre 20-25 vállalat kibocsátása várható - mutatott rá Nagy Márton, emlékeztetve arra, hogy a monetáris tanács keddi döntése alapján a kötvényprogram keretét az eddigi 300 milliárd forintról 2020. január elsejével 450 milliárd forintra emelik.

A világgazdaságban enyhültek a recessziós félelmek az elmúlt negyedévben, a német konjunktúra- és hangulatindexek is irányt váltottak, megfordultak. Hozzátette: az eurózóna gazdaságában recesszióra utaló jelek már nincsenek, de alacsony szintű növekedés várható - kommentálta Nagy Márton a monetáris tanács döntését, hogy nem változtak a monetáris kondíciók.

Kifejtette: az Európai Központi Bank (EKB) előrejelzései emelkedő inflációt mutatnak, az EKB döntésében nem történt semmi változás, a mennyiségi lazítás folytatódik, az európai jegybank mérlege emelkedik, valamint újra definiálhatják az inflációs célkövetést és felülvizsgálják a teljes monetáris keretrendszert. A Fed mérlege is nő és az EKB-hoz hasonlóan "adatvezérelt üzemmódban" van - fűzte hozzá a jegybank alelnöke.

Jelezte: az MNB az idei gazdasági növekedési előrejelzését 4,5 százalékról 4,9 százalékra emelte fel.

Nagy Márton kifejtette: Magyarországon a beruházási ráta 29 százalék lehet, ami az EU-ban és a világon is az egyik legmagasabb érték, ez lehetőséget ad majd arra, hogy olyan kapacitások épüljenek ki, amelyek nemcsak a folyó GDP-t, hanem a potenciális növekedést is megemelhetik. Amennyiben a potenciális növekedés emelkedik, annak nincs inflációgerjesztő hatása, az import bővülését ugyanis a beruházások és nem a fogyasztás hajtja majd - hangsúlyozta Nagy Márton.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!