2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Mindent bevetnek a magyar tejipar megmentéséért

Eddig több mint százezer liter, Szlovákiából és Csehországból származó tejet zárolt a Földművelésügyi Minisztérium szakhatósága. Az importtermékeket a kis- és nagykereskedőktől azért foglalták le, mert nem tudták dokumentumokkal igazolni a tej pontos eredetét. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal áfacsalás gyanúja miatt minden ilyen esetben feljelentést tesz az adóhatóságnál is.

A Hír Televízió még július végén mutatta be azokat a felvételeket, amelyek Szlovákiában készültek rejtett kamerával. Egy párkányi áruházban átszámítva 335 forintot kértek a legdrágább szlovák dobozos tejért, de a legolcsóbb ultrapasztőrözött tej is több mint 180 forintba került literenként. Ugyanezeket a termékeket néhány kilométerrel arrébb, egy esztergomi áruházban jóval olcsóbban adták. A Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója Magyarország élőben című műsorunkban pénteken azt mondta, azért olcsóbb itthon a szlovák tej, mert a kereskedőlánc több magyar részvevője is adócsaló, nem fizetik meg az áfát. „A hatóság végigmegy a láncon, és amikor eljutna ehhez a bizonyos nagykereskedőhöz, addigra ez a nagykereskedő felszívódik és nem lehet elérni. Tehát ezeket ilyen álkereskedőknek hívjuk, akiken keresztül egy mobiltelefonnal és egy aktatáskával gazdát cserél ez a tej, úgy, hogy valójában nem is látta a tejet, nem is rendelkezik logisztikai teleppel, nem is rendelkezik hűtőházzal, neki csak az a szerepe, hogy az áfamegfizetést elkerülje, lepapírozza” – mondta Harcz Zoltán.

A Földművelésügyi Minisztérium ezért július végén fokozott razziát indított a tejimportőröknél. Eddig összesen több mint százezer liter tejet zároltak, amelyek Csehországból és Szlovákiából érkeztek, de az eredetét nem tudták igazolni a kereskedők. „Elsősorban a kiskereskedelemnél, nagykereskedelemnél akkor van zárolás, hogyha a termék gyártási száma, a tétel azonosítására alkalmas adata nem található meg, nem egyezik meg a szállítólevélen, számlákon szereplő adatokkal, vagyis felmerülhet a termékek nyomon követési hiányossága, problémája. Az ilyen esetekben az a gyanú is felmerül, hogy adóelkerülés miatt nem egyeznek a számok, illetve a számla, szállítólevél-forgalom. A NAV illetékes szervei részére minden szükséges adatot, információt átadunk, amelyet a mi ellenőrzésünk tár fel, az adóelkerülés tényt a NAV vizsgálja” – közölte Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.


A magyar árakat leverő illegális import miatt a nyáron tüntetéseket is szervező tejtermelők szerint a hatóságok ennél jóval többet is tehetnének. A NAV szóvivője azt mondta: ők folyamatosan tartanak közúti ellenőrzéseket is a lánccsalásos bűncselekmények felderítése érdekében. „Egy közúti ellenőrzés során arra is sor kerülhet, sőt sor is kerül, hogy leellenőrzik a címzettet, hogy egyáltalán létező cégről van-e szó, illetve a feladó létező cég-e. Olyan is előfordult már, hogy több tonnányi szállítmány papíron egy negyedik emeleti lakásba ment volna egyébként, és amikor fény derült arra, hogy áfacsalásról van szó, nyomozás is indult az ügyben” – mondta Sárközi Alexandra, a NAV szóvivője.

A Tej Terméktanács demonstrációs bizottsága szerint az uniós tagországok ellen bevezetett orosz élelmiszer-embargó miatt hamarosan Magyarországon is megjelenhetnek olyan tejtermékek, amelyeket eredetileg orosz exportra szántak, és ez újabb gondokat okozhat majd a hazai tejpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!