2022. 12. 08. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Háború Ukrajnában 02:00

Gazdaság

Minden devizahiteles igénybe veheti

Elfogadta a parlament a devizahitelesek megsegítését szolgáló fideszes törvényjavaslatot. Kiterjesztik az árfolyamgát rendszerét, így azt minden devizaadós igénybe veheti, függetlenül attól, hogy mennyivel tartozik a banknak. A törvény szerint az állam csak akkor vállal garanciát a gyűjtőszámlán felhalmozott összegre, ha a bank elengedi a 90 napon túli elmaradással rendelkező hitelesek adósságának egy részét. A jogszabály emellett a teljes téli időszakra kiterjeszti a kilakoltatási moratóriumot.

A kilakoltatásokat a parlament döntése szerint már a jövő héttől felfüggeszthetik, és április 30-ig senkit nem lehet majd az utcára tenni. Továbbá megnyílik az árfolyamgát azok előtt is, akik 90 napon túli tartozásuk miatt eddig nem léphettek be. A törvényjavaslatot kiegészítéssel fogadta el a parlament.

„Ebben a kiegészítésben azt mondjuk ki, indokoltnak látjuk, hogy a bankok a 90 napon túli tartozással rendelkezők esetében, amennyiben belépnek az árfolyamgátba, engedjék el a tartozás egy részét annak érdekében, hogy az adósok ismét fizetésképessé válhassanak” – részletezte Rogán Antal. Hozzátette: csak abban az esetben érvényes az állami garancia a gyűjtőszámlára, ha a bankok a tartozás egy részét elengedik.

A devizakölcsönök összege nem haladhatja majd meg a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 95 százalékát, az elengedett tartozás után pedig a pénzintézeteknek nem kell majd adót fizetniük. Rogán Antal arra számít, hogy az intézkedéssel több mint 100 ezer ember válik ismét fizetőképessé. A szavazáson a szocialista padsorok üresen maradtak, a teremben lévő hat MSZP-s képviselő igennel szavazott, a Bajnaival szövetséges PM és a DK képviselői nem nyomtak gombot.

A szavazást a Gyurcsány-párt képviselői és a páholyban tartózkodó párttársai zavarták meg. A nők elleni erőszak ellen tiltakoztak. Ellenük várhatóan eljárást indít a házelnök. A Jobbik képviselői a végrehajtások állami felügyeletére tettek javaslatot.

A bankszövetség közleményben reagált, ebben azt írják: a jogszabályok szerint fogják végrehajtani a parlament döntését további komoly terheket vállalva. Az árfolyamgát kiterjesztését jó megoldásnak tartják és azt is, hogy a terheket az adósok, az állam és a bankok közös viselik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!