2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben

Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga, az ellátásbiztonság és a klímavédelmi célok elérésének megkerülhetetlen tényezője - emelte ki Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben, amelyben a cseh államfő paksi megbeszéléséről tájékoztatott.

  • Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben

Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben, ahol megbeszélést folytatott Süli Jánossal, az atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel. Megerősítették közös álláspontjukat, amely szerint a klímavédelmi célok elérésének alapjaként tekintenek az atomenergia hosszú távú alkalmazására - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a cseh és a magyar kormány ellátásbiztonsági és klímavédelmi okokból is döntött az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett, a megfizethető árú villamosenergia-termelés mellett. Az atomenergia mindkét államban az áramszükséglet mintegy harmadát fedezi jelenleg is.

A miniszter kifejtette: a cseh és a magyar lakossági és ipari áramigények kielégítéséhez szükséges energiapolitika kialakításakor mindkét állam arra a következtetésre jutott, hogy új nukleáris termelőegységek rendszerbe állítása szükséges ahhoz, hogy ne növekedjen az importkitettség, megfizethető szinten lehessen tartani a villamos energia árát, a szükséges áram időjárási körülményektől függetlenül folyamatosan rendelkezésre álljon, és az egyre nagyobb hangsúllyal bíró klímavédelmi célok tarthatók legyenek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi kimutatása alapján az Európai Unióban egyedül Bulgáriában olcsóbb a villamos energia, mint Magyarországon. A cseh áramár pedig továbbra is jóval kedvezőbb, mint az atomenergiát közismerten elutasító országokban: míg egy prágai lakos átlagosan 71 forintot fizetett egy kilowattóra áramért, addig a németek 100, a dánok pedig 96 forintot. A magyarországi átlagár márciusban mindössze 38 forint volt - tette hozzá a közleményben Süli János.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!