2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Gazdaság

Milliókat is spórolhatnak a lakáshitelesek a bankváltással

Akár milliókat is spórolhatnak bankváltással a forint-lakáshitelesek. A pénzintézetek ugyanis egyre kedvezőbb konstrukciókat kínálnak. A jegybanki alapkamat csökkenése nyomán egyre több az új adós is, a nemzeti bank ezért szeptembertől szigorítja a lakáshitelezés feltételeit a túlzott eladósodottság megelőzése érdekében.

A Benedek család 16 millió forint hitelt vett fel, ebből 10 millió állami kamattámogatású, 6 millió piaci kamatozású volt. „Az összes törlesztő kezdetben 113 400 forint volt, amit kellett fizetni. Majd egy pár hónap múlva szépen változott a történet, és most jelenleg ott állunk, hogy 124 400 lett a törlesztőnk. Úgy, hogy közben az állami kamattámogatású hitelünknek – merthogy született még egy gyerekünk – lejjebb kellett volna mennie. Plusz ugye a jegybanki alapkamat is 5,75 százalék volt, amikor felvettük, most jelenleg 2,3 százalék” – mondta Benedek Tamás. Így aztán a bankváltás mellett döntöttek. A majd másfél hónapos ügyintézés a családfő szerint megéri, a váltással ugyanis a teljes hitel kifizetéséig több mint 7 millió forintot spórolhatnak meg. „Az a nagyszerű ebben, hogy igazából ugyanannyit fogunk fizetni törlesztőrészletre, csak 30 éves futamidőről lecsúszott a hitelünk 15 éves futamidőre” – tette hozzá.


A hitelszakértő azt mondja, érdemes számolni. „Az a lényeg, hogy a meglévő hitelünket vagy hiteleinket átvigyük egy másik bankhoz. Egy olyan bankhoz, aki jobb kondíciókkal, alacsonyabb kamatokkal adja ki a hitelt, és emiatt törlesztőrészlet-csökkenést tudunk elérni havonta. Hogyha havonta legalább 5-10 ezer forintot tudunk spórolni, akkor érdemes egy hitelkiváltást megcsinálni, mert ezért ezzel van munka” – fogalmazott Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője.

A bankok is érzik, hogy az ügyfelek keresik a kedvezőbb kölcsönöket. „Egy folyamatosan növekvő tendenciáról beszélhetünk. Ez két dolognak köszönhető: az egyik az, hogy az ügyfelekben tudatosult, hogy van előny is számukra, amit el tudnak érni. A másik pedig az, hogy még az elmúlt másfél évben is jelentős mértékben javult a kamatkörnyezet. A most elérhető kamatok sokkal, sokkal jobbak, mint amit az ügyfelek magukkal hoznak” – nyilatkozta Bunna Gyula ügyvezető igazgató.

Nem csak a kedvezőbb forinthitelre váltók száma nőtt meg, a jegybanki alapkamat csökkenése miatt egyre több az új adós is. Az MNB ezért szeptembertől szigorít, a túlzott eladósodottságot szeretnék megelőzni. „Előírunk egy jövedelemarányos törlesztőrészletet. Ez a szabályozás különben szeptember közepétől lépne életbe. És ebben az esetben a bevallott jövedelem bizonyos százalékát nem haladhatja meg a törlesztőrészlet” – közölte Nagy Márton igazgató.

Az új szabályozás szerint a forintalapú jelzáloghitelek esetében a kölcsön összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát. Ráadásul csak az juthat hitelhez a jövőben, akinek dokumentált jövedelme van, vagyis az intézkedésnek várhatóan gazdaságfehérítő hatása is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!