2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Milliárdoktól esik el a főváros a közgyűlés döntése miatt

Több mint évi egymilliárd forint kiesést is okozhat a BKV-nak a főváros döntése - írja a Világgazdaság. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis megtiltotta a fővárosi cégeknek az egy évnél hosszabb időre szóló, reklámfelületek hasznosítására vonatkozó megállapodások aláírását. Így az októberi választások előtt négy plusz négy évre kiírt pályázaton több mint évi 1,7 milliárd forintot ajánló francia céget végül nem hirdethették ki győztesnek.

  • Milliárdoktól esik el a főváros a közgyűlés döntése miatt

A Világgazdaság számítása szerint ez a négyéves időszakra vonatkoztatva több mint négymilliárd forint kiesést jelent. Ráadásul a szabálytalan eljárás miatt a közbeszerzési döntőbizottság 115 millió forintos bírságot is kiszabott. A főpolgármester szerint a kiszabott bírság feltűnően magas, a beszerzés pedig nem képviselte volna a budapestiek érdekeit, ezért perre viszik az ügyet.

Bíróságon támadja meg a közbeszerzési döntőbizottság bírságát a BKV

Bíróságon támadja meg a BKV a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága által a közösségi közlekedési reklámhelyek hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt kiszabott bírságot - közölte Karácsony Gergely főpolgármester a csütörtökön közzétett Facebook-bejegyzésében. 

A közbeszerzési döntőbizottság "feltűnően és szokatlanul" magas bírsággal sújtotta a BKV-t. A döntést a cég megtámadja a bíróságon, "képviseljük az igazunkat" - írta a főpolgármester hozzátéve: tovább dolgoznak azon, hogy "gazdasági érdekkörök helyzetbehozása helyett a város és cégeinek értékes felületeivel az eddigieknél átláthatóbban, tisztességesebben, felelősebben, a köz érdekeit jobban szolgálva bánjunk".

A döntőbizottság szerdán tudatta a honlapján, hogy együttesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a BKV-ra és a BKK-ra a fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatos törvénysértés miatt.

Karácsony Gergely csütörtöki bejegyzésében azt írta: az előző városvezetés utasítására nem sokkal az októberi választás előtt a BKV közbeszerzést írt ki a vállalat reklámfelületeinek hasznosítására. Ezzel kivette volna a döntés lehetőségét a következő városvezetés és a közgyűlés kezéből arra az esetre, ha Budapest lakói nem a Fidesznek szavaznak bizalmat.

"Márpedig így lett, tudjuk, a tendert ezért visszavonattam. Tudom, ez sérti egyes gazdasági és politikai körök érdekeit, szolgálja viszont a budapestiekét, és én ez utóbbihoz ragaszkodom" - fogalmazott a főpolgármester.

A nettó 5,7 milliárd forint értékű beszerzés ügyében az eljárást a BKK és a BKV indította 2016-ban, a szerződés időtartama 48 hónap lett volna. Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés azonban tavaly novemberben úgy döntött, hogy a fővárosi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok ne kössenek egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására irányuló szerződéseket, és e miatt a beszerzési eljárást eredménytelenné nyilvánították.

A döntőbizottság határozata szerint az ügyben súlyos jogsértés történt, az eredménytelenül zárult eljárást a közbeszerzési törvénybe ütköző módon folytatták le, ezért a döntőbizottság megsemmisítette az ajánlatkérő által 2019. november 7-én az ajánlattevők részére megküldött jogsértő eljárást lezáró döntést.

A döntőbizottság határozata ellen a Fővárosi Törvényszéken indítható közigazgatás per.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!