2019. november 13.,
szerda, Szilvia napja

Merkel: Ukrajna maradjon meg tranzitországnak

MTI

2018. november 3., szombat 07:16

Ukrajna biztonságának eleme, hogy megmarad tranzitországnak az orosz földgáz szállításában Európába, hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Varsóban, a lengyel–német kormányközi konzultációt követő sajtóértekezleten.

Lengyelországgal „közös célunk, hogy Ukrajnának, mely tranzitország az orosz földgáz számára, e tekintetben megmaradjon a szerepe, mert ez az ukrajnai biztonsággal is összefügg” – jelentette ki Angela Merkel. Emellett fontosnak nevezte a gázszállítás diverzifikációját. „Németország ezért felgyorsítja az LNG-kikötő megépítésére vonatkozó terveit, úgy, hogy más forrásokat is felhasználhassa” – jelentette be.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a sajtóértekezleten úgy látta: az Ukrajnán keresztül Európába zajló gázszállítást kiszoríthatja a Balti tenger alatt orosz–német beruházásként épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték. Az ukrajnai gáztranzit Morawiecki szerint is „bizonyos garancia a legalább viszonylagos béke megőrzésére” Ukrajna azon részén, amelyet még nem ért háborús konfliktus.