2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Mennyit dobna a lakáspiacon a félszocpol bevezetése?

Az ingatlanforgalmazók szerint jelentősen fellendíthetné a lakáspiacot a félszocpol bevezetése. A nemzetgazdasági minisztérium tervezete szerint használt lakások vásárlására és bővítésére is felvehető lenne a megemelt összegű szociálpolitikai támogatás. A szokásos lakásvásáron a vevők leginkább a kisebb alapterületű, 8-10 millió forintos használt ingatlanokat keresik, de újra divatba jöttek a panelek is.

Nem a luxuslakásokra volt a legnagyobb kereslet a 21. lakásvásáron. Mostanában a 10 millió forintnál olcsóbb, 50-70 négyzetméteres lakások a legfelkapottabbak és újra eladhatók a használt panelok is. Az új építésű lakásokat főleg a fiatalok keresik. Vannak, akik eleve használt lakásban gondolkodnak, van önerejük is, és hitelt is felvennének. A lakásvásár főszervezője azt mondta, hogy jelenleg a készpénzes vevők dominálnak.

– Többnyire készpénzben fizetnek a lakásokért, hitelt nagyon minimális értékben vesznek fel. A kamattámogatott hitelt vagy ismerik, vagy nem, a szocpolt vagy ismerik, vagy nem – a tapasztalat az, hogy főként nem. A félszocpolt nagyon jó lenne, ha bevezetné a kormány, mert nagyot lendíthetne a lakáspiacon – mondta Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke.


A Fundamenta vezető jogtanácsosa szerint is fontos az önerőként beszámítható állami lakástámogatás.

– A szociálpolitikai tőketámogatás egy tőketámogatás jellegű forma, ez is nagyon sokat számíthat. Mi azt gondoljuk, hogy ezek egymást erősítő intézkedések. A másik tanulság: a kiszámítható feltételek. Hiszen látjuk, milyen problémákat okozhat hosszabb távon, ha változnak a kamatfeltételek, pláne az árfolyamkockázat. Azt gondoljuk, hogy egy kiszámítható lakáspiaci intézkedéssorozat mindenképpen támogatni tudja a piac fejlődését – nyilatkozta Ferencz Iván.

A lakáselőtakarékossági szerződések több mint felét manapság is használt lakásokra fordítják az ügyfelek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!