2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Tiltott kastélyok - Aranyszőnyeg - A gernyeszegi Teleki-ház

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Megugrott az áramimport

Nem a május volt a belföldi erőművek legjobb hónapja, néhány napon keresztül az áramfelhasználás felét csak importból lehetett fedezni. Ugyanakkor a földgáz betárolása egész Európában lendületet vett, miután a cseppfolyós energiahordozó túlkínálata jelentősen lenyomta az azonnali árakat.

Az elmúlt fél évben csökkentek az azonnali árak az európai gázpiacokon, amihez a viszonylag enyhe időjárás is hozzájárult. Lényeges Európán kívüli tényező volt ugyanakkor az, hogy több új gázcseppfolyósító (LNG-) terminál lépett üzembe, ezáltal pedig növekedett a termék világpiaci kínálata – mutatott rá elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Mindezen tényezők mellett az ázsiai ­piacokon mérséklődött a kereslet, ­emiatt az LNG-többletet az ­európai piacok vehették fel, így idén tavasszal majdnem háromszor nagyobb volt az európai LNG-import, mint 2018 január­jában. Májusban az Európába érkező gázimport negyede volt LNG, míg 2018-ban 13 százalékos volt az átlagos havi arány.

A nagy mennyiségű beáramló cseppfolyós gáz és az időjárás miatt az átlagosnál alacsonyabb kereslet megnehezítette a vezetéken exportáló szereplők helyzetét, amelyek nem akartak piacot veszíteni. Az így kialakult árversenyben a földgáz betárolását ösztönző alacsony árak alakultak ki. Ezzel május végére megközelítőleg hatvanszázalékos töltöttségi szintet értek el a tárolók, 245 terawattórával (23 milliárd köbméterrel) meghaladva a tavalyi év hasonló időszakában megfigyelt szintet.

A tárolást az orosz–ukrán gáztranzitszerződés megújításának bizonytalansága, valamint a nyugat-európai tárolók bezárása is ösztönözte. A felhalmozott energiahordozó értéke jelentős, tekintettel arra, hogy a júniusi jegyzésárak megawattóránként hat euróval alacsonyabbak voltak, mint a téli szállítású földgázé.

Az olcsó alapanyagot a földgáztüzelésű erőművek is kihasználhatták volna, ám az alacsony hőigény miatt erre nem sok lehetőségük adódott. Ugyanakkor az elmúlt öt év legmagasabb napi áramfogyasztását mérte a rendszerirányító májusban, emellett az átlagos rendszerterhelés is ötéves maximumon volt. A villamos energia termelésében jelentős kiesésekkel kellett számolni a hónap második felében, miután a tervezett karbantartások mellett további 400-500 MW közötti nem tervezett kapacitáskiesés volt a paksi atomerőmben. A Mátrai Erőműben pedig egy napra az 1900 MW-ot is meghaladta a kieső kapacitás mértéke. Az importegyenleg most alacsonyabb volt a tavalyinál, de a hónap végén meghaladta az ötven százalékot a kieső belföldi termelők miatt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűzvész pusztít Görögország középső részén

Tűzvész pusztít Görögország középső részén, több falut ki kellett üríteni - közölték a helyi hatóságok. A helyi tűzoltóság egyik szóvivője kedd reggel az ERT állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy éjszaka némileg megfékezték a lángokat, de a veszély nem múlt el.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!